Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Tragická nehoda autobusu vo Francúzsku: Desiatky mŕtvych, aj synček (†3) vodiča

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: itelé)

BORDEAUX - Najmenej 43 ľudí zahynulo dnes ráno v juhozápadnom Francúzsku pri zrážke autobusu s nákladným autom. Po strete pri meste Liborne začali obe vozidlá horieť. Podľa francúzskych médií to oznámili miestni záchranári.

16.20 Aj po takmer deviatich hodinách od tragédie sa mŕtvi stále nachádzajú v autobuse. Identifikácia tiel údajne začne aj v sobotu ráno.

15:50 Hlavná cesta, na ktorej prišlo k nehode, bude kvôli vyšetrovaniu príčin uzatvorená tri dni.

15:45 Polícia potrvdila, že mŕtvy chlapček bol synom vodiča kamióna.

15:27 V kabíne kamióna našli telo dieťaťa. Podľa RTL by mohlo ísť o syna vodiča. S touto novou obeťou sa zvyšuje počet mŕtvych na 43.

15:23 Pohľad na osudnú zákrutu zhora.

Tragická nehoda autobusu vo
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Tragická nehoda autobusu vo
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:14 Prokuratúra začala vyšetrovať dopravnú nehodu s cieľom  zistiť jej príčiny. Miestny politik Florent Boudie, ktorý navštívil miesto havárie, povedal televízii BFM-TV, že ako potenciálne faktory pri nehode sa berú do úvahy vysoká rýchlosť a poveternostné podmienky. V momente zrážky bolo zamračené a cesty boli vlhké po daždi, ale nepršalo.

14:52  O priebehu nehody existujú rôzne verzie. Stránka thelocal.fr s odvolaním sa na obyvateľa obce Puisseguin uviedla, že autobus dostal šmyk, mierne sa stočil a narazil do kamióna. Starosta Puisseguinu Xavier Sublett naopak pre rozhlasovú stanicu RTL povedal, že nehodu zrejme spôsobil vodič kamióna, ktorého vozidlo sa na úzkej regionálnej ceste skrížilo. Vodičovi autobusu sa už zrážke nepodarilo zabrániť, stihol však ešte núdzovo otvoriť dvere a pomohol dostať sa von niekoľkým cestujúcim.

14:33 Zdrvené rodiny čakajú na parkovisku v Petit-Palais na oznámenie konečného zoznamu obetí.

14:30 Poslanci v Národnom zhromaždení si uctili pamiatku obetí minútou ticha.

14:10 Z autobusu nezostalo skoro nič.

13:58 Premiér Manuel Valls dáva vyhlásenie pre médiá. Vľavo od neho stojí minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Tragická nehoda autobusu vo
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:30 Cesta je stále uzavretá.

Tragická nehoda autobusu vo
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Tragická nehoda autobusu vo
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:00 Obeťou nešťastia je aj bývalý starosta Petit-Palais a predseda senior klubu Michel Rogerio.

12:47 Prvé televízne zábery zo zrážky, pri ktorej zahynulo 42 ľudí a štyria sa ťažko zranili.

12:27 Vyjadrenie prezidenta Hollandea k nehode.

12:05 Premiér Manuel Valls, minister vnútra Bernard Cazeneuve a štátny tajomník pre dopravu Alain Vidal dorazili na miesto tragédie.

11:58 "Vodič autobusu bol ľahko zranený. Mal skvelý reflex otvoriť dvere, aby maximálny počet cestujúcich mohol opustiť autobus," povedal o chvíľach pred zrážkou starosta Puisseguinu, Xavier Stubblet.

11:55 Francúzsky prezident François Hollande z Grécka, kde je na oficiálnej návšteve, uistil, že vládne úrady "plne mobilizované", aby poskytli pomoc po dnešnej "ohromnej tragédii".

11:48 Obete pochádzajú z obcí: Lussac Saint-Christophe-de-Double, Petit-Palais-et-Cornemps, Saint-Sauveur, Camps-sur-I'lsle, Saint-Seurin-sur-l'Isle a z Saint-Medard-de-Guizières.

11:22 Niektorí cestujúci autobusu podľa úradov zhoreli. "Videla som stúpať dym. Nehoda sa stala v nebezpečnej zákrute zvanej 'Liščia studnička'," povedala médiám miestna obyvateľka Yvette Seguyová. Vozovka v čase nehody bola údajne vlhká.

11:20 Počet mŕtvych sa môže zvýšiť, pretože zranenia štyroch osôb závažné, povedal hovorca ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet. Spresnil, že dve osobysilne popálené a ďalšie dve utrpeli ťažké poranenia hlavy.

11:10 Starostka obce Petit-Palais Patricia Raichinová stratila pri nehode troch členov svojej rodiny, napísal portál thelocal.fr.

11:03 Cestujúci v autobuse boli podľa informácií francúzskeho ministerstva vnútra členovia klubu dôchodcov, ktorí sa vydali na zájazd do departementu Dordogne, pričom vyrazili z dediny Petit-Palais ležiacej asi osem kilometrov od miesta nehody.

11:02 Denník Sud-Ouest pôvodne uviedol, že mŕtvych je 49. Neskôr napísal, že v autobuse sedelo 49 cestujúcich a vodič.

10:54 "Je to nebezpečná zákruta, kde došlo k nehodám a kde je ťažké pre dve vozidlá prejsť," uviedla obyvateľka, ktorá nehodu videla a uviedla, že z autobusu aj kamióna zostala po požiari len konštrukcia.

10:49 Dedina Petit-Palais-et-Cornemps, z ktorej väčšina obetí pochádza, 756 obyvateľov. Pre miestnych je to veľká tragédia.

10:47 Prvá fotografia z nehody

 

10:31 K nehode autobusu došlo len pár minút po jeho odchode.

10:29 Dvaja ranení boli hrozne spálení a ďalší dvaja utrpeli zranenia hlavy, povedal hovorca ministerstva vnútra, Pierre-Henry Brandet.

10:07 Obete nehody zhoreli zaživa. Medzi zranenými sú dvaja vážne popálení, ktorých previezli do do Fakultnej nemocnice v Bordeaux. Prefektúra zriadila krízové centrum pre rodiny v meste Petit-Palais.

10:05 Podľa portálu lefigaro.fr kamión viezol drevo.

10:02 Nehoda autobusu vo Francúzsku patrí k najhorším v Európe za 15 rokov. Najviac ľudí zahynulo 4. marca 2001, kedy sa autokar s 59 cestujúcimi a tri autá s desiatimi osobami zrútili do rieky Douro v severnom Portugalsku z päťdesiatmetrovej výšky, keď jeden mostný pilier nevydržal nápor vody a strhol so sebou aj časť mosta. Nehodu nikto neprežil.

10:00 Polícia žiada vodičov, aby sa vyhli miestu nehody. Je pre nich pripravená obchádzka.

09:48 Ku kolízii prišlo na mieste zvanom Fontaine du Renard, v zákrute, ktorá je považovaná za nebezpečnú.

09:46 Na miesto tragédie vyráža aj primátor Bordeaux Alain Juppé.

09:40 Najhoršia dopravná nehoda vo Francúzsku sa stala 31. júla 1982 v meste Beaune na východe Francúzska. Zahynulo pri nej 53 ľudí vrátane 44 detí vo veku šesť až 15 rokov.

09:39 Podľa denníka Sud-Ouest pri zrážke, ku ktorej došlo o 07.30 h, zahynul vodič kamióna, zvyšok obetí sú cestujúci v autobuse. Ôsmim ľuďom sa podarilo dostať von z autobusu. Päť z nich utrpelo ľahké zranenia. Obe vozidlá začali po kolízii horieť.

09:37 O nešťastí na Twitteri informoval aj prezident François Hollande.

09:36 Medzi obeťami sa nenachádzajú žiadne deti.

09:31 Podľa rozhlasovej stanice Europe 1 prišli o život dôchodcovia, ktorí išli na výlet. Na miesto nešťastia prišli početné záchranné sily vrátane 60 hasičov. Príčina tragickej nehody sa ešte len zisťuje.

09:30 Nová bilancia hovorí o 49 mŕtvych.

09:25 Z ôsmich preživších sú piati ľahko zranení, traja sú úplne v poriadku.

09:20  Na miesto tragédie smeruje francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

K nehode prišlo na tejto ceste.
Zobraziť galériu (8)
K nehode prišlo na tejto ceste.  (Zdroj: Street View)

K čelnej zrážke došlo podľa portálu lefigaro.fr pred ôsmou hodinou ráno pri mestečku Puisseguin. Záchranárom sa podarilo z horiaceho autobusu vytiahnuť osem ľudí. Rozsah ich zranení zatiaľ nie je známy. Bohužiaľ, o život prišlo 48 cestujúcich, 49. obeťou je vodič kamiónu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu