Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Milióny detí do školy ísť nemôžu, aj keby chceli: Za všetkým sú teroristi z Boko Haram!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

LAGOS - Milióny detí v severovýchodnej Nigérii a v okolitých krajinách zostali bez možnosti navštevovať školu v dôsledku násilia, ktoré v týchto regiónoch vyvolávajú útoky extrémistickej skupiny Boko Haram. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení Detského fondu OSN (UNICEF) s tým, že deti sa tak stávajú ľahkým terčom zneužívania, únosov a náborov do rôznych ozbrojených skupín.

Vyše 2000 škôl v Nigérii, Kamerune, Čade a Nigeri je stále zatvorených pre tento - už viac než šesťročný - konflikt a stovky ďalších islamistickí militanti vyplienili, poškodili alebo úplne zničili, uvádza UNICEF. 

V reakcii na útok na školu v štáte Yobe, pri ktorom zomrelo 59 žiakov, pozastavila vláda školskú dochádzku už pred takmer 18 mesiacmi.

Od októbra už podľa UNICEF-u obnovili prevádzku vo vyše 400 školách na severovýchode Nigérie. Medzi učiteľmi a rodičmi však panujú strach a neistota, kvôli čomu sa reálne neučí alebo deti do školy takmer nechodia, upozorňuje UNICEF. 

"Cieľmi útokov boli školy, deti sú preto vystrašené a do škôl sa boja ísť," konštatoval regionálny riaditeľ UNICEF-u pre západnú a strednú Afriku Manuel Fontaine, ktorého cituje agentúra Reuters.

Sídlom nigérijskej militantnej skupiny Boko Haram je severovýchodná Nigéria. Povstalci však v uplynulom roku vystupňovali vojenskú aktivitu a útoky začali podnikať i v okolitých štátov ako Kamerun, Čad či Niger. Na dobytom území plánuje táto skupina vyhlásiť kalifát.

Viac o téme: NigériaLagos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu