Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najkrvavejší útok v Turecku: Zatkli 14 podozrivých z IS

 Nešťastie v Ankare Zobraziť galériu (8)
Nešťastie v Ankare (Zdroj: Foto: TASR)

ANKARA - Tureckí vyšetrovatelia dnes pracujú na identifikácii páchateľov a obetí sobotňajších bombových útokov, pri ktorých bolo v hlavnom meste Ankara zabitých najmenej 95 ľudí. Turci smútia nad najkrvavejším útokom tohto druhu na tureckom území.

Premiér Ahmet Davutoglu oznámil v sobotu trojdňový štátny smútok. Dvaja podozriví samovražední bomboví atentátnici zaútočili na zhromaždenie prokurdských a odborárskych aktivistov neďaleko hlavnej železničnej stanice v Ankare, a to tri týždne pred parlamentnými voľbami. V krajine to ešte prehĺbilo obavy, keďže už zažíva konflikt medzi štátnymi silami a kurdskými militantmi na juhovýchode, uviedla tlačová agentúra Reuters.

"Smútime za mierom," napísal na titulnej stránke sekularistický denník Cumhuriyet v prvý deň trojdňového štátneho smútku. Ďalšie denníky vyjadrovali hnev nad útokom.

"Spodina zaútočila na Ankaru," hlásal titulok novín Habertürk. "Cieľom je rozdeliť národ," uviedol provládny denník Star.

Fotografie z miesta výbuchu,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Jeden z bombových útočníkov bol identifikovaný ako muž vo veku 25-30 rokov, a to po analýze tiel na mieste činu a po odobratí odtlačkov prstov, informovali provládne noviny Yeni Safak.

K dvojitému útoku v Ankare sa zatiaľ nikto neprihlásil. Turecko, člen NATO, už trápia boje v Sýrii, ktoré občas zasahujú aj turecké územie, a za posledný týždeň zaznamenalo preniknutie ruských stíhačiek do tureckého vzdušného priestoru.

Premiér Davutoglu vyhlásil, že bombové útoky mohli spáchať krajne ľavicoví alebo kurdskí militanti či Islamský štát (IS).

Najkrvavejší útok v Turecku:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Premiérov úrad v noci nadnes oznámil mená 52 obetí a dodal, že pitvy pokračujú. V nemocniciach stále liečia 246 ranených, z nich 48 sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti.

"Vykonáva sa práca zameraná na identifikovanie tých, čo stoja za útokmi, aby sme ich mohli postaviť pred spravodlivosť," uviedol Davutoglov úrad vo vyhlásení.

Príbuzní a priatelia ranených obetí netrpezlivo čakali dnes ráno pred nemocnicami, kde ich liečia. Dva výbuchy nastali v sobotu dopoludnia len niekoľko sekúnd po sebe, keď sa dav zhromažďoval na pochod za mier a na protest proti stovkám zabitých počas konfliktu, ktorý sa nedávno obnovil medzi bezpečnostnými silami a Stranou kurdských pracujúcich (PKK) na prevažne kurdskom juhovýchode krajiny. Na pochode mieru sa zúčastňovali aktivisti z tureckej opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), ľavičiari, odborárske organizácie a ďalšie občianskej združenia.

Fotografie z miesta výbuchu,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Niekoľko hodín po bombových útokoch PKK prikázala svojim bojovníkom, aby zastavili bojové operácie v Turecku okrem prípadov, keď na nich zaútočia. PKK uviedla, že nebude podnikať akcie, ktoré by mohli prekaziť "spravodlivé a čestné parlamentné voľby" naplánované na 1. novembra.

Polícia zatkla 14 podozrivých členov Islamského štátu 

Turecká vláda vymenovala dvoch hlavných civilných inšpektorov a dvoch hlavných policajných inšpektorov, ktorí budú viesť vyšetrovanie sobotňajších bombových útokov v hlavnom meste Ankara, kde podľa údajov vlády zahynulo najmenej 95 ľudí.

Vo vyhlásení vládneho krízového koordinačného centra sa dnes takisto uvádzalo, že v nemocniciach sa ešte stále lieči 160 ľudí, zranených pri sobotňajších útokoch na zhromaždení za mier, a 65 z nich je vo vážnom stave. Vyhlásenie takisto obsahuje informáciu, že po explóziách vyhľadalo lekárske ošetrenie celkovo 508 ľudí. Išlo o najkrvavejší útok v Turecku za posledné roky, uviedla tlačová agentúra AP.

Oba výbuchy nastali pred hlavnou železničnou stanicou v Ankare v časovom rozpätí niekoľkých sekúnd. Zhromaždení aktivisti chceli vyzvať na zlepšenie demokracie v Turecku a na ukončenie násilia medzi kurdskými povstalcami a tureckými bezpečnostnými silami.

Turecká tlačová agentúra Dogan uviedla, že polícia dnes zatkla 14 podozrivých členov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v meste Konya v strednej časti Turecka. V skupine sa nachádzala aj žena. Polícia podnikla súbežné razie vo viacerých domoch a zatknutých odviedla do väzby. Nie je však zatiaľ jasné, či zatýkanie súvisí so sobotňajšími dvojitými výbuchmi v Ankare.

Premiér Ahmet Davutoglu uviedol, že útoky mali "výrazné znaky", že išlo o samovražedné bombové atentáty. Podľa neho za ne môžu byť zodpovední krajne ľavicoví militanti, kurdskí povstalci alebo IS.

Turecké zdroje: Za útokmi v Ankare zrejme stála skupina Islamský štát 

Prvé poznatky vyšetrovateľov naznačujú, že za sobotňajšie bombové útoky v tureckej metropole Ankara je zodpovedná skupina Islamský štát (IS), a vyšetrovatelia sa pri svojej práci zameriavajú na túto organizáciu. Uviedli to dnes dvaja vysokopostavení tureckí bezpečnostní predstavitelia pre agentúru Reuters.

Jeden zo zdrojov povedal, že sobotňajšie útoky, pri ktorých podľa prokurdskej opozičnej strany zahynulo 128 ľudí, sú mimoriadne podobné júlovému samovražednému útoku z mesta Suruč pri sýrskej hranici. Vtedajší útok pripísali práve Islamskému štátu. "Tento útok bol v štýle útoku zo Suruča a všetky známky ukazujú, že išlo o kópiu tohto útoku... náznaky poukazujú na IS," uviedol zdroj pod podmienkou anonymity. "Všetky náznaky ukazujú, že útok mohol vykonať IS. Zameriavame sa úplne na IS," povedal pre Reuters druhý zdroj.

Tisíce ľudí sa po útokoch zišli v Ankare, skandovali protivládne heslá 

Dvojitý sobotňajší bombový útok v tureckom hlavnom meste Ankara usmrtil 128 ľudí, oznámila dnes opozičná prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP). Dodala, že už identifikovala všetky telá okrem ôsmich.

Úrad tureckého premiéra Ahmeta Davutogla v sobotu večer informoval, že pri dvojitom útoku podozrivých samovražedných atentátnikov zahynulo 95 ľudí. V ďalšom vyhlásení z dnešného dopoludnia úrad uviedol, že v nemocniciach sa ešte stále po útokoch lieči 160 ľudí, z nich 65 sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti. HDP pripísala vinu za krvavé útoky vláde, lebo im nedokázala zabrániť.

Dnes už skôr vypukli potýčky, keď polícia použila slzotvorný plyn proti spolupredsedovi HDP Selahattinovi Demirtasovi a ďalším smútiacim, ktorí chceli položiť kvety - klinčeky - na mieste dvoch útokov. Medzitým tisíce ľudí, z ktorých mnohí skandovali protivládne heslá, sa dnes zhromaždili v centre tureckého hlavného mesta neďaleko miesta sobotňajších bombových útokov. Zhromaždení ľudia smútili za obeťami najkrvavejšieho útoku tohto druhu na tureckom území.

Dvaja podozriví samovražední bomboví atentátnici sa odpálili na sobotňajšom zhromaždení za mier pri ankarskej hlavnej železničnej stanici, na ktorom sa zúčastňovali prokurdskí a odborárski aktivisti. K dvojitému útoku došlo tri týždne pred parlamentnými voľbami. Násilie šokovalo národ, ktorý už trpí konfliktom medzi štátom a kurdskými militantmi.

Turecká opozičná prokurdská HDP, ktorej priaznivci tvorili hlavnú časť účastníkov na sobotňajšej mierovej akcii, vyhlásila, že polícia zaútočila na jej lídrov a členov, keď sa pokúšali ujsť z miesta krviprelievania. Niektorí v tom zmätku utrpeli zranenia, dodala HDP vo vyhlásení.

"Vrah (prezident Recep Tayyip) Erdogan! Vrahovia policajti!" skandoval dav na námestí Sihhiye. Poriadková polícia, podporovaná vozidlami s vodnými delami, zablokovala hlavnú cestu vedúcu do štvrte, kde sa nachádzajú budovy parlamentu a vládnych úradov. Vláda poprela tvrdenia o vine premiéra a útoky pripísala domácim politickým problémom - podľa nej útoky podnikli krajne ľavicoví radikáli alebo kurdskí militanti, do úvahy prichádza aj Islamský štát.      

Pápež František viedol tichú modlitbu za obete útokov 

Pápež František sa dnes na vatikánskom Námestí svätého Petra s veriacimi mlčky modlil za obete sobotňajších bombových útokov v tureckom hlavnom meste Ankara, ktoré označil za "príšernú masakru". Pápež na 30 sekúnd prerušil tradičnú spoločnú modlitbu Anjel Pána a vyzval na tiché modlenie za "túto drahú krajinu". Až potom udelil požehnanie, napísala tlačová agentúra AP.

František povedal veriacim na vatikánskom námestí, že po správach o bombových útokoch v Ankare "cítime bolesť nad takým veľkým počtom mŕtvych, bolesť nad ranenými a bolesť z toho, že páchatelia útočili na bezmocných ľudí, ktorí demonštrovali za mier".

SDKÚ vyjadruje ľútosť nad smrťou desiatok mierových aktivistov 

Opozičná SDKÚ-DS vyjadruje hlbokú ľútosť nad stratou ľudských životov, ktoré sa stali obeťami teroristického útoku v tureckej Ankare. Za najtragickejšie považuje, že teroristi si za svoje obete vybrali účastníkov mierovej demonštrácie.

"Jedným z kľúčových pilierov demokracie je sloboda prejavu. Teroristické útoky v Ankare sú preto útokom na slobodu prejavu a útokom na všetkých, ktorí si demokraciu ctia. Preto, ak chceme naše hodnoty ochrániť, musíme akýmikoľvek dostupnými prostriedkami eliminovať všetkých psychopatov, ktorí sa vyžívajú v násilí, utrpení a smrti nevinných ľudí," povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. 

Strana upozorňuje, že Turecko je členom Severoatlantickej aliancie rovnako ako Slovensko. Destabilizácia členského štátu NATO môže podľa SDKÚ-DS výrazne narušiť fungovanie najsilnejšieho obranného paktu na svete.

Voľby budú podľa plánu 1. novembra; armáda útočila na tábory PKK

Turecko uskutoční parlamentné voľby 1. novembra, ako bolo plánované, aj napriek sobotňajším bombovým útokom proti mierovému zhromaždeniu prokurdských a odborárskych aktivistov v hlavnom meste Ankara. Zahynulo pri nich najmenej 95 ľudí. Tlačovej agentúre Reuters poskytol informácie vysokopostavený vládny predstaviteľ. "O odklade volieb ako dôsledku útoku sa vôbec neuvažuje, ani ako o možnosti. Voľby sa budú konať 1. novembra, podľa plánu," povedal predstaviteľ.

Sobotňajší útok bol najhorší tohto druhu na tureckej pôde a v nemocniciach sa stále lieči 246 zranených. "Keďže riziko stúpa, bude sa na predvolebných zhromaždeniach posilňovať bezpečnosť, ktorá je už aj teraz posilnená. Voľby sa budú konať za bezpečnostných opatrení," doplnil turecký predstaviteľ.

Turecká armáda dnes oznámila, že podnikla nálety na ciele Strany kurdských pracujúcich (PKK) na juhovýchode krajiny a na severe Iraku, deň po tom, čo táto militantná skupina nariadila svojim bojovníkom, aby zastavili povstalecké operácie v Turecku. Nariadenie PKK nasledovalo po sobotňajších útokoch na zhromaždenie za mier v Ankare. Armáda dnes pri náletoch zničila úkryty PKK a jej pozície zabezpečené zbraňami v oblastiach Metina a Zap na severe Iraku; pri sobotňajších náletoch v oblasti Lice na juhovýchode Turecka bolo zabitých 14 militantov PKK, uvádzalo sa vo vyhlásení armády.
 

Viac o téme: AnkaraAhmet Davutoglu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu