Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Opoziční poslanci rozplakali vládnych kolegov: Útok slzným plynom priamo v parlamente!

Opozícia narušila rokovanie parlamentu slzotvorným plynom
Opozícia narušila rokovanie parlamentu slzotvorným plynom (Zdroj: YouTube)

BELEHRAD – Kosovská opozícia dnes na zasadnutí parlamentu vypustila na poslancov slzotvorný plyn z troch či štyroch kanistrov na protest proti nedávnej, Európskou úniou sprostredkovanej dohode so Srbskom, ktorá dáva oblastiam so srbskou väčšinou obyvateľov širšie právomoci. Kosovská vláda za to opozíciu kritizovala.

Vláda uviedla, že niekoľko poslancov muselo vyhľadať lekárske ošetrenie po "násilnom útoku skupiny opozičných poslancov". Opozícia v Kosove, kde je väčšina populácie albánskeho pôvodu, sa pokúša prinútiť vládu, aby odstúpila od dohody. Tvrdí, že dohoda ohrozuje územnú celistvosť Kosova. Vládnuca koalícia za to opozíciu obvinila, že sa pokúša dostať k moci neústavnými prostriedkami.

"Dohody dosiahnuté v Bruseli a vytýčenie hraníc s Čiernou Horou neprejdú," zdôraznil v spoločnom vyhlásení opozičný blok hnutia Vetëvendosje (Sebaurčenie), Aliancie budúceho Kosova (AAK) a Iniciatívy pre Kosovo (NISMA), informovala tlačová agentúra AP.

"Nedovolíme návrat Srbska do Kosova. Kosovskú zem Čiernej Hore nedáme. Vláda musí odstúpiť od týchto dohôd," citovala AP z vyhlásenia opozície. Pred incidentom so slzotvorným plynom blokovali opoziční poslanci svojimi telami rečníkov, aby sa nedostali k rečníckemu pultu, a pískali na píšťalky, čím si vynútili niekoľko odkladov.

Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová odsúdila "odporné konanie opozičných poslancov" a predseda parlamentu Kadri Veseli vyhlásil, že "to, čo sa deje, nie je vlastenectvo a nepomáha to Kosovu".

Premiér Isa Mustafa, na ktorého demonštranti sympatizujúci s opozíciou tento týždeň zaútočili na ulici vajcami, na svojom konte na Facebooku v stredu neskoro večer napísal, že nátlaku neustúpi. "Pozývam vás, aby ste útočili... na premiéra Kosova vajcami, kameňmi, kovovými hviezdami, nábojmi a čímkoľvek, čím chcete! Môžete ho zraniť, oslepiť, môžete mu dokonca vziať život. Ale nemieni sa vzdať," citovala ho dnes tlačová agentúra DPA.

Organizácia srbských samosprávnych obcí je súčasťou širokej dohody, ktorú Európska únia sprostredkovala medzi Srbskom a Kosovom v záujme normalizácie života na Balkáne. Srbsko odmieta uznať Kosovo, ktoré sa od neho jednostranne odtrhlo v roku 2008, pristúpilo však na normalizáciu vzájomných vzťahov. Výmenou za to EÚ súhlasila so začatím prístupových rokovaní so Srbskom.

Viac o téme: SrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu