Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalšie problémy svetovej automobilky: Volkswagen pozastavil v Austrálii predaj áut

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Nemecká automobilka Volkswagen oznámila pozastavenie predaja niektorých dieselových modelov v Austrálii. Ako dnes uviedla, ide o modely, ktorých by sa mohla týkať emisná kauza spoločnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Automobilka oznámila svoje rozhodnutie po tom, ako sa jej zástupcovia zišli v piatok (2.10.) s predstaviteľmi austrálskej vlády a Komisie pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľov (ACCC). Cieľom rokovaní boli ďalšie kroky nemeckej firmy v súvislosti s jej emisným škandálom. Ten vypukol pred dvomi týždňami v USA, keď tamojšia Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že VW inštaloval do vyše 480.000 dieselových áut v USA softvér, ktorý umožňuje pri testovaní výfukových plynov zamaskovať skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka. Automobilke hrozí v USA pokuta až na úrovni 18 miliárd USD (16,13 miliardy eur).

Volkswagen neskôr priznal, že problém sa týka celosvetovo 11 miliónov áut, z toho kmeňovej značky VW okolo 5 miliónov vozidiel. Škoda oznámila 1,2 milióna dotknutých áut a Audi okolo 2,1 milióna vozidiel. V Austrálii však ani po dvoch týždňoch od vypuknutia aféry nemecký koncern ani jeho divízia Audi potrebné informácie a detaily o predaji zatiaľ nezverejnili. Podľa austrálskej vlády obe automobilky čakajú na viac informácií zo svojich centrál a ako dodala, podrobnejšie údaje očakáva na budúci týždeň.

Najnovšie VW ale uviedol, že dočasne zastavuje predaj vozidiel s problematickým naftovým motorom EA 189. Podľa automobilky sa tieto autá nebudú predávať, dokiaľ sa problém pri nich nevyrieši. Komisia ACCC ešte vo štvrtok oznámila, že začala vyšetrovanie, či nedošlo v súvislosti s emisným škandálom VW k zavádzaniu austrálskych spotrebiteľov. V prípade potvrdenia by to znamenalo začatie právnych krokov voči automobilke a z toho prameniace vysoké pokuty. Za prvých sedem mesiacov tohto roka sa predaj áut Volkswagenu v Austrálii zvýšil medziročne o 13 % takmer na 37.000. Automobilka tak kontroluje približne 6 % austrálskeho trhu.
      (1 EUR = 1,1160 USD)

Viac o téme: Volkswagen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu