Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Škandál Volkswagenu už aj na Slovensku: Tisícky áut našich vodičov majú problém

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Škandál nemeckej automobilky Volkswagen nie je ani zďaleka na konci. Každým dňom vychádzajú nové a nové správy o rozsahu škody. Chybné softvéry v motoroch sa vyskytujú aj na slovenských cestách. Vodiči dotknutých áut sa môže dočkať toho, že budú povolaní na kontrolu. Môže ísť o tisícky vodičov.

"Skresľovanie zloženia výfukových plynov sa týka aj 32 modelov značiek VW, Škoda, Seat a Audi. Celkovo ide o 11 miliónov áut vo svete, z toho 1,2 milióna tvorí na Slovensku najpredávanejšia značka Škoda," píše Pravda a dodáva, že autá vyrobené v rokoch 2009 až 2013 sa budú sťahovať do servisov.

Zatiaľ nie je možné ani vyčísliť straty, ktoré sa dotknú slovenskej ekonomiky. Pre denník sa vyjadril aj hovorca slovenskej divízie automobilky Škoda. Roman Rajtár povedal, že autá, ktoré sa predávajú teraz, sporný softvér nemajú.

Nemecké úrady preto dali Volkswagenu ultimátum. Do 7. októbra majú prísť s riešením ako sporný softvér v motore typu EA 189 odstrániť. Ak tak neurobia, úrady zakážu predávať až 2,8 milióna automobilov v Nemecku. Na rozhodnutie Nemcov čaká aj slovenská strana. "Evidencia vozidiel na Slovensku nie je v kompetencii rezortu dopravy. Keď typový schvaľovací úrad, ktorý udelil európske typové schválenie (v prípade vozidiel VE je to nemecký Kraftfahrt Bundesamt), príjme potrebné opatrenia, potom sa budeme zaujímať o to, aby vo všetkých vozidlách evidovaných na Slovensku boli tieto opatrenia prijaté," povedal pre Topky hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Škandál Volkswagenu už aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Noviny ďalej uvádzajú, že by "medzi dotknutými by mohla byť aj na Slovensku obľúbená Fabia, roomster alebo octavia. V roku 2009 sa na Slovensku registrovalo viac ako 2-tisíc vozidiel značiek VW a Škoda," s tým, že pre Reuters sa vyjadril český hovorca automobilky Škoda Jozef Baláž, že majiteľov dotknutých automobilov zvolajú do servisov.  Jozef Rajtár zo slovenskej divízie Škoda zase dodal, že kompetentní intenzívne pracujú na vyriešní problémov. Majitelia áut budú informovaní o ďalšom postupe.

VW pripravil akčný plán

Koncern Volkswagen AG predstavil akčný plán na zlepšenie emisných vlastností automobilov s naftovým motorom. Dotknutí zákazníci budú v prvom kroku informovaní, že emisné vlastnosti ich vozidiel budú v blízkej budúcnosti upravené. Informoval PR manažér Volkswagenu na Slovensku Marek Chovanec.

Škandál Volkswagenu už aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Z interného vyhodnotenia vyplynulo, že z celkovo 11 miliónov vozidiel koncernu bude pri približne 5 miliónoch automobilov značky Volkswagen nevyhnutné realizovať servisné opatrenia. Tieto vozidlá určitých modelových rokov a modelov, napríklad Volkswagen Golf šiestej generácie, Volkswagen Passat siedmej generácie a Volkswagen Tiguan prvej generácie, sú vybavené naftovým motorom typu EA 189.

V Česku ide o takmer 150 tisíc áut

České ministerstvo dopravy bude skúmať nové vozidlá automobilky škoda Auto, či ich emisie zodpovedajú uvádzaným údajom. Štát si už vybral nezávislé laboratórium, ktoré merania v nasledujúcich dňoch uskutoční. "Chceme si byť istí, že údaje uvádzané pre homologizáciu zodpovedajú," povedal minister dopravy Dan Ťok. Podľa neho je české ministerstvo v kontakte s nemeckým a britským ministrom dopravy, aby mohli výsledky porovnať. Ministerstvo neuviedlo, o aký konkrétny model na testovanie pôjde.

Na základe údajov, ktoré dnes zverejnil Dan Ťok, automobilky Škoda Auto, Volkswagen, Audi a Seat predali v Česku okolo 148.000 vozidiel, ktoré jazdia s problematickým softvérom, manipulujúcim výsledky skutočných emisií naftových motorov. Okolo 101.000 áut v ČR s problémovými motormi predstavujú škodovky, 38.000 sú volkswageny. V prípade 7000 áut ide o Audi a v prípade 1800 o Seat. "Vyžiadali sme si kódy VIN a ďalšie technické parametre vozidiel, na základe ktorých porovnaním s údajmi v centrálnom registri vozidiel určíme presný počet áut, ktoré sú v Česku v prevádzke," uviedol minister.

Značka VW dostala tvrdý úder
Zobraziť galériu (5)
Značka VW dostala tvrdý úder  (Zdroj: SITA)

Kauza Dieselgate Volkswagenu

Škandál vypukol pred dvomi týždňami, keď manipuláciu pri emisných testoch dieselových áut v USA zverejnila americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA). Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt neskôr oznámil, že k manipuláciám dochádzalo aj v Európe, kde VW predáva približne 40 % svojich vozidiel. Celkovo sa problematický softvér, ktorý umožňuje počas emisných testov znižovať vysoké objemy toxických oxidov dusíka, nachádza po celom svete asi v 11 miliónoch áut s naftovým motorom.

Juhokórejská divízia nemeckej automobilky Volkswagen informovala vládu v Soule, že v dôsledku emisného škandálu by mohla zvolať do servisov okolo 120.000 áut. Nemecká automobilka Volkswagen dnes priznala, že na území Británie jazdí viac než milión áut, ktorých sa týka problematický softvér umožňujúci zavádzanie pri emisných testoch.

Viac o téme: AutomobilkaVolkswagenSťahovanie áut
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu