Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Palestínsky prezident pohrozil odstúpením od mierovej dohody s Izraelom

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Palestínčania by mohli odstúpiť od mierových dohôd z Osla v reakcii na nedostatočné zapojenie sa izraelskej strany do prechodného plánu ukončenia jeho okupácie palestínskych území. Na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku to dnes vyhlásil palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ktorého citovala agentúra DPA.

"Pokiaľ bude Izrael naďalej porušovať dohodu, ktorú s nami uzavrel, nezostane nám nič iné, než od nej odstúpiť. Vyhlasujeme preto, že nemôžeme zostať zaviazaní týmito dohovormi a Izrael ako okupujúca sila bude musieť na seba vziať plnú zodpovednosť. Tento stav nemôže pokračovať," vyhlásil Abbás pred plénom VZ OSN. 

Tzv. mierové dohody z Osla (Oslo I a Oslo II) medzi Izraelom a Organizáciou za oslobodenie Palestíny (OOP) boli podpísané v rokoch 1993 (vo Washingtone) a 1995 (v egyptskej Tabe). Znamenali začiatok mierového procesu medzi oboma stranami, ktorého súčasťou je aj právo palestínskeho ľudu na sebaurčenie. Proces sa začal po tajných rokovaniach v nórskej metropole Oslo a vyústil do vzájomného uznania sa Izraela a OOP. 

Viac o téme: Mahmúd AbbásMierová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu