Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dráma na letisku v Londýne: V utorok zhorel boeingu motor, rovnaký typ stroja mal opäť problémy!

Boeing 777-200 pristál v Londýne.
Boeing 777-200 pristál v Londýne. (Zdroj: twitter/avesball)

LONDÝN - Lietadlo britských aerolínií bolo nútené prednostne pristáť na letisku Heathrow len niekoľko dní potom, čo začal horieť motor stroja rovnakej spoločnosti v Las Vegas a pri incidente sa zranilo 20 ľudí. K Boeingu 777-200 prišli po dosadnutí na dráhu okolo 10:30 miestneho času požiarnické vozidlá.

Boeing rovnakého typu ako ten, kde vypukol tento týždeň požiar, sa podieľal na novej pristávacej dráme dnes na londýnskom letisku Heathrow. Let spoločnosti British Airways z Washigtonu musel núdzovo zosadnúť. Po tom, čo ho obklopili vozidlá hasičov, dráhu uzavreli.

"Posádka požiadala o prednostné pristátie ako prevenciu, a lietadlo bezpečne pristálo. Bezpečnosť našich zákazníkov a posádky je vždy našou hlavnou starosťou a naši vysoko vycvičení piloti sú v tomto nekompromisní. Našim zákazníkom sa ospravedlňujeme za meškanie," uviedol hovorca British Airways.

Čo presne ale pilotov rozrušilo, britské médiá neuviedli.

Nehoda na letisku v Las Vegas

Motor lietadla Boeing 777-200, patriace British Airways, ktoré malo odletieť do Londýna, sa vznietilo v utorok popoludní miestneho času (v noci na stredu SELČ) vo chvíli, keď bol stroj už na rozjazdovej dráhe. Pilot vyslal k riadiacej veži núdzový signál a oznámil, že musí evakuovať cestujúcich priamo na dráhe.

Podľa reportéra britského denníka The Guardian Jacoba Steinberga, ktorý bol na palube, pilot cestujúcim oznámil, že išlo o "katastrofálne zlyhanie motora". "Pozerali sme sa z okien a videli dym pri krídle. Zacítili sme to, bolo to ako spálená guma - štipľavé a veľmi nepríjemné. V tej chvíli sa strhla panika," napísal novinár.

Na záberoch z letiska je vidieť stĺp dymu valiaci sa z plameňov, ku ktorým okamžite prišli letiskoví hasiči. Požiar sa im onedlho podarilo zlikvidovať.

Dve desiatky ľudí boli podľa televízie NBC prevezené do nemocnice, podľa pracovníkov letiska išlo väčšinou o ľahké zranenia spôsobené počas rýchleho výstupu z lietadla; niektorí sa nadýchali dymových splodín. Aerolinky cestujúcim zabezpečili ubytovanie v okolitých hoteloch.

Príčinu havárie začal vyšetrovať americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB), ktorému ponúkli spoluprácu experti z Boeingu.

Viac o téme: Boeing 777-200
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu