Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Horúčavy znížili obsah tuku a bielkovín v mlieku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Tohtoročné sucho a horúčavy znížili obsah tuku a bielkovín v mlieku o 10 %. Uviedol to dnes prezident Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Stanislav Voskár.

  "Ak sa porovnajú len tieto dve zložky, tak v tohtoročnom mlieku máme o desatinu tuku menej a taktiež o jednu desatinu menej bielkovín. Aj toto má negatívny dopad na výplatnú cenu mlieka. Na druhej strane pre mliekarne to znamená nižšiu výťažnosť pri produkcii mliečnych výrobkov," spresnil.

Nižší obsah bielkovín a tukov v mlieku sú tak podľa neho ďalšou okolnosťou, ktorá popri klesajúcich nákupných cenách surového kravského mlieka v SR a EÚ zhoršuje hospodárenie mliekarov. "Koncovú cenu mliečnych výrobkov na trhu však ovplyvňuje len maloobchod, nie spracovatelia," dodal šéf SMZ.

Viac o téme: Mlieko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu