Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Český prezident opäť boduje: Prišiel s vyhlásením, o ktorom sa diskutuje už dávno

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman dnes na tlačovej konferencii usporiadanej v Prahe pri príležitosti uplynutia polovice svojho mandátu varoval, že utečenecká vlna sa bude napriek určitým výkyvom v súvislosti s ročným obdobím posilňovať.

Dôvody sú podľa prezidenta dva: pokračujúca destabilizácia niektorých štátov a tzv. nasávací efekt, keď za utečencami pôjdu ich rodinní príslušníci. Prezident vyhlásil, že Česko by si malo strážiť svoje hranice - prípadne aj za pomoci armády, ak hranice nie je schopná ustrážiť Európska únia.

Postoj časti ľudí v Česku k utečencom prirovnal k postoju turistu na pláži v Thajsku, ktorý sleduje v diaľke malú blížiacu sa vlnku a chce si ju vyfotografovať, "netušiac, že je to posledná fotka v jeho živote", informoval server Novinky.cz.

"Sú ľudia, ktorí sa domnievajú, že migračná vlna je krátkodobá, že ustane. Podľa môjho názoru sa bude posilňovať," citoval Zemana spravodajský server iDNES.cz.

Česká spoločnosť podľa názoru prezidenta nie je xenofóbna, ako v nedávnej výzve varovali vedci, pretože v krajine žije bez problémov pol milióna cudzincov a neexistuje tu nijaká strana podobná maďarskému Jobbiku. Signatárom výzvy odporučil, aby každý z nich prijal najmenej jedného utečenca. Za nebezpečné označil nálepkovanie tých, ktorí majú obavy z utečencov, za xenofóbov či rasistov.

V súvislosti s utečencami prezident vyjadril plnú podporu vláde, ktorá odmietla povinné kvóty EÚ na prijatie utečencov. V ďalšej časti tlačovej konferencie sa prezident zaviazal, že z prezidentského fondu určeného na splatenie štátneho dlhu pomôže zadlženému Fondu ohrozených detí. Fond prevádzkuje zariadenia pre znevýhodnené deti, tzv. "klokánky". Na pomoc fondu vyzval aj ďalších darcov.

V 20-minútovom vystúpení na začiatku tlačovej konferencie hovoril Zeman okrem migrantov a Fondu ohrozených detí i o svojej kontroverzne vnímanej ceste do Číny a spomienke na augustové výročia. Následne odpovedal na otázky novinárov. Zdôraznil, že cieľom jeho nadchádzajúcej návštevy Číny je prehĺbiť ekonomickú spoluprácu a "vyjadriť uznanie 17 miliónom čínskych občanov, ktorí padli v druhej svetovej vojne".

Viac o téme: UtečenciMigrantiMiloš ZemanPrezident ČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu