Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovenský MiG v akcii: EXKLUZÍVNE VIDEO nakrútené GoPro kamerou pilotom stíhačky

MiG – 29 Zobraziť galériu (2)
MiG – 29 (Zdroj: wikimedia)

BRATISLAVA - Mýty o slovenských stíhačkách skončili. Doteraz sa iba rozprávalo o tom, koľko a v akom stave máme naše stíhačky. Pravda však zostala vždy zahalená rúškom tajomstva. Topkám sa podarilo získať exkluzívne VIDEO, ktoré v známej stíhačke nakrútil slovenský pilot.

Verejnosť počúvala správy, že Slovensko má len pár kusov vzdušnej bojovej techniky. Konkrétne malo ísť o dve bojaschopné stíhačky a jednu záložnú. Pravda je však niekde inde. Minulý týždeň sa štyri naše Migy zúčastnili cvičenia v Poľsku. Zároveň však máme povinnosť zabezpečiť bezpečnosť vzdúšného priestoru dvomi stíhačkami. A keďže dve stíhačky musia brániť vzdušný priestor Slovenska, dokopy naše letectvo disponuje minimálne šiestimi bojaschopnými stíhačkami.

Migy cvičili streľbu v Poľsku

Štyri stíhačky MiG – 29, ktoré patria do výzbroje Vzdušných síl Ozbrojených síl SR sa tento týždeň zúčastnili na cvičení pri Baltickom mori v Poľsku. Vojaci zo Zmiešaného krídla Sliač absolvovali ostré bojové streľby v rámci cvičenia STRELA. Zo Zmiešaného krídla Sliač sa na streľbách v Poľsku zúčastnili nielen letci bojovej letky, ale aj obsluhujúci technický personál a príslušníci letky riadenia letovej prevádzky.

„Takéto cvičenia zlepšujú pripravenosť nášho leteckého personálu, ktorého jednou z hlavných úloh je  vykonávanie služby v pohotovostnom systéme spoločnej ochrany vzdušného priestoru členských krajín NATO – NATINAMDS,“ zdôraznil veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR brigádny generál Miroslav Korba. Do Poľska poslali vzdušné sily dve stíhacie lietadlá typu MiG-29 AS a dve typu MiG-29 UBS. Všetci piloti bojovej letky z leteckej základne Sliač mali znova po 5. rokoch praktickú možnosť vykonať ostré bojové streľby, ktoré považujeme za vrchol prípravy pilotov stíhacích lietadiel.

GoPro kamera z kokpitu slovenského Migu

Streľba na pozemné ciele s ostrými raketami, manévrové vzdušné boje, akrobacie vo dvojici v malej výške. To všetko si môžete pozrieť na exkluzívnych záberoch z kokpitu stíhacieho lietadla MiG-29, ktoré sa Topkám podarilo získať od skúseného pilota vzdušných síl. Stíhačky pilotuje už viac ako 20 rokov a na vlastnej koži pravidelne pociťuje preťaženie, ktoré môže znamenať až stratu periférneho videnia a vnímanie priestoru „čierno-bielo“.

Slovenské migy

Za technické problémy sa ospravedlňujeme

Lietadlá MiG-29 zabezpečujú nepretržitú ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky, ktorý je súčasťou vzdušného priestoru Aliancie. Pre plnenie svojich úloh v pohotovostnom systéme spoločnej ochrany vzdušného priestoru členských krajín NATO – NATINAMDS musí mať Slovensko vždy v pohotovosti určitý počet stíhačiek. Nie je žiadnym tajomstvom, že v minulosti bol práve s počtom bojaschopných lietadiel problém.

Minister obrany Martin Glváč tvrdil, že za predchádzajúceho vedenia boli stíhačky kanibalizované a Abonentná zmluva sa dôsledne neplnila. Dnes je situácia očividne iná. Pred časom sa rezort obrany na svojej webovej stránke pochválil, že piloti MiG-29 absolvovali po 5.-tich rokoch ostré bojové streľby pri Baltickom mori v Poľsku, kde boli až štyri stíhačky zo Slovenska. Oficiálny počet funkčných stíhačiek si armáda naďalej necháva pre seba. Ide vraj o utajované skutočnosti.  

Švédi nám ponúkajú Gripeny

Naše letectvo by mohli posilniť švédske Gripeny. Minister Glváč už rokoval so severskými partnermi. Malo by ísť o sedem až osem stíhačiek, ktoré by sme si mohli prenajať. "Jediný partner, ktorý spĺňa terajšie naše požiadavky, je švédska vláda a výrobca stíhačiek Gripen," zdôraznil v marci tohto roku Martin Glváč.

Rozhovor s pilotom

Koľko rokov robíš svoju prácu, lietaš? A koľko rokov zbieraš tieto zábery?

Lietam od roku 1994.

Čo z tvojej práce, ktorú robíš, je pre teba najzaujímavejšie, najvzrušujúcejšie?

Sú to akrobacie vo dvojici v malej výške a bojové použitia, či už streľba na pozemné ciele s ostrými raketami, alebo práve tie streľby v Poľsku, a manévrové vzdušné boje.

Akou najvyššou rýchlosťou si letel?

Letel som najviac rýchlosťou 2300km/h.

Čo cítiš, keď si vo vzduchu? Aký je to pocit?

Cítiš preťaženie, to znamená stratu periférneho videnia, čiernobiely obraz, ale to až v tých najextrémnejších prípadoch, pretože strácaš vedomie. Ale to žiaden pilot nedopustí, aby došlo až k tomu.

Viac o téme: StíhačkaArmádaSlovenskoMig
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu