Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Letecké nešťastie: Zrútil sa stroj s desiatkami ľudí na palube, pád do smrtiacej oblasti!

Trigana Air Service ATR 42 Zobraziť galériu (2)
Trigana Air Service ATR 42 (Zdroj: wikipedia/OgreBot)

JAKARTA - Indonézske lietadlo s 54 ľuďmi na palube sa dnes zrútilo nad indonézskou Papuou. Informovala o tom indonézska záchranná služba. Oznámila, že trosky lietadla sa našli pri meste Oksibil v provincii Papua na ostrove Nová Guinea. V mieste nálezu trosiek je zlé počasie a panuje už noc.

"Kontakt s lietadlom bol prerušený," oznámil veliteľ záchrannej služby BASARNAS Bambang Soelystyo agentúre Reuters. Služba na svojom twitterovom účte oznámila, že lietadlo patrí spoločnosti Trigana a na jeho palube je 44 dospelých, päť členov posádky a päť detí. Kontakt s pozemnými radarmi bol podľa servera The Straits Times prerušený popoludní miestneho času. Na mieste bol silný vietor a pršalo.

Kontakt s lietadlom sa prerušil pol hodiny po jeho štarte z Jayapura pri hranici s Papuou-Novou Guineou. Stroj mieril do Oksibila v indonézskej provincii Papua na ostrove Nová Guinea. Let mal trvať len 45 minút a posádka sa naposledy ohlásila desať minút pred predpokladaným pristátím.

Beni Sumaryanto zo spoločnosti Trigana neskôr oznámil, že obyvatelia jednej dediny v horách v blízkosti Oksibila videli lietadlo spadnúť. Záchranári najprv oznámili, že vzhľadom na zlé počasie a nastávajúcu noc obnovia pátraciu akciu v pondelok ráno miestneho času (okolo dnešnej polnoci SELČ). Neskôr ale bolo oznámené, že trosky havarovaného lietadla sa našli.

Správu o náleze trosiek potvrdil hovorca indonézskeho ministerstva dopravy s tým, že na miesto havárie dorazili dedinčania. Informácie o osude cestujúcich zatiaľ k dispozícii nie sú.

Miestne médiá pripomínajú, že lietadlo bolo nad neprístupnou džungľou v horách. Niektoré stroje, ktoré tam havarovali v minulosti, sa nikdy nenašli. Lietadlo mierilo do oblasti, ktorá je prístupná jedine letecky.

Indonézia nemá najlepšiu povesť v bezpečnosti lietania. Európska únia kvôli bezpečnostným problémom v rokoch 2007 až 2009 zakázala indonézskym leteckým spoločnostiam lietať do Európy. Vlani v decembri sa do jávskeho mora za búrky zrútilo lietadlo spoločnosti AirAsia na linke zo Surabaya do Singapuru a všetkých 162 ľudí na palube zahynulo. Trigana je malá letecká spoločnosť, ktorá bola založená v roku 1991 a ktorá lieta na asi štyridsiatich domácich linkách.

Viac o téme: Trigana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu