Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mužovi protesty nepomohli: Po 60-tich dňoch hladovky dopadol takto

Muhammadovi Allánovi vyslovili podporu aj protestujúci Palestínčania
Muhammadovi Allánovi vyslovili podporu aj protestujúci Palestínčania (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelské orgány museli včera presunúť na jednotku intenzívnej starostlivosti Palestínčana, ktorý upadol do bezvedomia po 60 dňoch hladovky na protest proti dlhodobému väzneniu bez toho, aby bol z niečoho obvinený. O stave 30-ročného Muhammada Allána informoval agentúru AP jeho otec, ako aj lekár z nemocnice, kde je momentálne hospitalizovaný, podľa ktorého pacientovi podali roztoky s vitamínmi, kyslík a sedatíva.

Allána izraelské orgány zatkli v novembri 2014 a umiestnili ho do takzvanej administratívnej väzby predlžovanej po šiestich mesiacoch. Takéto opatrenie umožňuje zadržiavať aj niekoľko rokov osoby, voči ktorým nie sú vznesené žiadne obvinenia, čo Izrael obhajuje ako nástroj potrebný na zastavenie aktivít militantov.

Allánov otec Násir sa pre AP vyjadril, že jeho syn je rozhodnutý v hladovke pokračovať a "jediné, čo sa dá robiť, je modliť sa k Bohu, aby uchránil jeho život". Doktor Hezy Levy z nemocnice v meste Aškelon, kde je väzeň hospitalizovaný, napriek tomu odmietol, že by sa uvažovalo o nasadení kŕmenia proti jeho vôli.

Izraelský parlament koncom júla schválil zákon, ktorý umožňuje nútené podávanie potravy alebo liekov väzňom držiacim protestnú hladovku v prípadoch, ak je ohrozený ich život. K tejto forme protestu sa posledných rokoch uchyľujú najmä väznení Palestínčania, čo v Izraeli vyvoláva obavy, že prípadné úmrtie vyvolá násilné nepokoje. Odporcovia núteného kŕmenia takýto postup označujú za blízky mučeniu, pričom asociácia izraelských zdravotníkov nalieha na lekárov, aby v tejto súvislosti nespolupracovali s orgánmi.

Viac o téme: HladovkaIzraelPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu