Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Most: Vláda ignorovala slabšie regióny, všimla si ich až pred voľbami

László Solymos
László Solymos (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Súčasná vláda viac ako tri roky ignorovala regióny s vysokou nezamestnanosťou a teraz im niekoľko mesiacov pred voľbami ponúka ďalšie nesystémové a krátkodobé riešenia.

Myslí si to podpredseda Mosta-Híd László Solymos, ktorý takto reagoval na zámer premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pomôcť regiónom s vysokou nezamestnanosťou, ktoré avizoval na stredajšom (19. 8.) pracovnom výjazde v Rožňave.

Solymos to označil za ďalší predvolebný ťah, keďže podľa neho prichádza neskoro. "Vláda mala tri roky na to, aby niečo spravila pre ľudí žijúcich v chudobných oblastiach ako je Gemer, či Zemplín. Neurobila však žiadne systémové zmeny, ktoré by dokázali zlepšiť ich životnú úroveň," vyhlásil Solymos v dnešnom stanovisku.

Napriek tomu, že toto opatrenie prichádza neskoro, Most-Híd podľa Solymosa podporí tento návrh. Zároveň má však obavy, či sa bude pri prideľovaní dotácií dostatočne brať do úvahy aj udržateľnosť týchto pracovných miest. "Reálne sa môže stať, že takto vytvorené pracovné miesta po skončení dotácie zaniknú, čo de facto bude znamenať, že nezamestnanosť sa vráti na pôvodnú úroveň," doplnil.

Rozvoj regiónov a znižovanie rozdielov medzi nimi je pritom podľa Solymosa jednou z hlavných priorít strany Most-Híd. Riešením pre pomoc slabším regiónom sú ale podľa neho systémové zmeny, ktoré navrhuje strana vo svojej Občianskej vízii. "Regionálny rozvoj musí vychádzať a využívať prednosti a charakteristiky daného regiónu, pričom je potrebné vypracovať konkrétne programy šité na mieru pre daný región," dodal Solymos. Občianska vízia ponúka podľa neho viaceré opatrenia a programy ako napríklad vidiecky turizmus, či slowfood, ktoré by dokázali pomôcť týmto regiónom z dlhodobého hľadiska.

Premiér Fico oznámil v stredu v Rožňave na stretnutí s predstaviteľmi okresov s vysokou mierou nezamestnanosti, že ambíciou vlády je, aby bol pripravovaný zákon o podpore najmenej rozvinutým okresom v parlamente schválený s účinnosťou od 1. decembra tohto roka. Vzťahovať sa bude minimálne na okresy Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Rožňava a Sobrance.

Ak daný okres podľa prognóz prekročí určenú mieru nezamestnanosti, podľa zákona sa automaticky spustia osobitné mechanizmy a programy na podporu zamestnávania, vytvárania nových pracovných miest či podnikania.

Viac o téme: Most-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu