Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Chorváti chystajú zmenu, mýto už vyberať nechcú: Vieme, koľko bude stáť cesta po novom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/ZÁHREB – Ak sa v nasledujúcich dňoch chystáte na dovolenku do Chorvátska, zbystrite pozornosť. Minulý týždeň krajiny ohlásila, že má plných približne 98 – 99 percent ubytovacích kapacít, cez víkend sa zase médiá zaplnili správami o dopravných zápchach na všetkých chorvátskych cestách. Práve tie spôsobili, že sa vláda rozhodla pre rázny krok. Čoskoro by mali do praxe zaviesť diaľničné známky namiesto mýtnych kontrol.

Uviedol to minister námorníctva, dopravy a infraštruktúry Siniša Hajdaš Dončić. Chorvátske médiá však o celej veci informujú s rezervou, nakoľko podobná diskusia o zavedení diaľničných známok v krajine prebieha už od roku 2000, teda odvtedy, čo sa začala intenzívna výstavba diaľnice.

Chorváti chystajú zmenu, mýto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixsell)

V roku 2006 podľa spravodajského portálu Vecernji.hr Inštitút pre dopravu a komunikácie vykonal štúdiu, na základe ktorej sa navrhlo zavedenie celoštátnych i regionálnych desaťdenných, mesačných, letných a zimných diaľničných známok. Desaťdňová zimná známka by stála napríklad 90 kún (11,9 eura), zatiaľ čo za jej letnú verziu by ste zaplatili 112 kún (14,8 eura).

V roku 2008 však z dielne ministerstva vyšla aj omnoho prístupnejšia verzia návrhu. V nej sa počítalo s pokrytím všetkým možných strát. Ak by sa bral do úvahy skôr tento návrh, posádka osobného vozidla by sa desaťdňovú letnú diaľničnú známku mohla zaplatil až 490 kún, teda takmer 65 eur, čo je príliš. Podľa viacerých zdrojov je preto kompromisom suma 30 eur, ale za sedemdňovú známku, ktorá je dostupná napríklad v susednom Slovinsku.

Chorváti chystajú zmenu, mýto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Problémom je, že niektoré časti diaľnice, ako napríklad Záhreb – Macelj, spravujú súkromné spoločnosti. Zmena aktuálnych zmlúv, ktorá by bola pri prechode na diaľničné známky nutná, by sa na základe pravidiel Eurostatu odrážala aj v deficite štátneho rozpočtu. Omnoho pravdepodobnejšia je podľa chorvátskych médií alternatívna, že sa ušetrí na pracovnej sile. Ľudia na mýtniciach sa tak nahradia strojmi.

Do chorvátskych letovísk však každoročne cestuje okolo 12 miliónov turistov z celej Európy. Počas cesty treba počítať nielen s mýtnym, ktoré platíte priamo v krajine, ale aj s diaľničnými poplatkami v štátoch, ktorými prechádzate. V Rakúsku napríklad vyjde desaťdňová známka pre autá do 3,5 tony na 8,7 eura, v Maďarsku na 9,75 eura a v Slovinsku sa môžete sedem dní voziť po diaľnici za 15 eur.

Chorváti chystajú zmenu, mýto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Diaľničné známkyDiaľnice v Chorvátsku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu