Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mimoriadny stav v Tunisku trvá naďalej: Prezident ho predĺži o dva mesiace

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TUNIS – Tuniský prezidentský úrad vydal dnes oficiálne vyhlásenie o predĺžení mimoriadneho stavu v krajine o ďalšie dva mesiace. Opatrenie vstúpi do platnosti na budúci týždeň v pondelok (3.8.), informovala agentúra AP.

Prezidentský úrad pristúpil k tomuto bezpečnostnému kroku po konzultácii s predsedom parlamentu a premiérom. Krajina pred mesiacom zažila krvavý teroristický útok, pri ktorom islamský extrémista zastrelil 38 turistov.

Tunisko je zahraničím kritizované za nedbalý prístup k bezpečnostným záležitostiam. Prezident Bádží Káid Sibsí vyhlásil mimoriadny stav už 4. júla. Turistické lokality úrady posilnili o 3000 ďalších policajtov.

Tunisko zažilo tento rok vo vyhľadávaných turistických lokalitách dva teroristické útoky - v júni na pláž a hotel v Súse a v marci na múzeum Bárdú v Tunise. K obom incidentom sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS).

Tuniský parlament prijal minulý týždeň v dôsledku týchto udalostí protiteroristický zákon zameraný proti hrozbe islamistických militantov, a to aj napriek obavám humanitárnych organizácií z jeho možného zneužitia.

Podľa novej právnej normy hrozí osobám usvedčeným z teroristického činu trest smrti a za podporu terorizmu väzenie. Zákon tiež zjednodušuje vyšetrovateľom odpočúvanie telefonátov podozrivých.

Viac o téme: TerorizmusTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu