Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kandidát na amerického prezidenta sa pustil do Obamu: Pácha holokaust na Izraelčanoch!

Mike Huckabee si servítku pred ústa rozhodne nedáva. Zobraziť galériu (3)
Mike Huckabee si servítku pred ústa rozhodne nedáva. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Republikánsky kandidát na funkciu amerického prezidenta Mike Huckabee ostro odsúdil dohodu Spojených štátov a ďalších svetových mocností s Iránom o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie hospodárskych sankcií, a to skutočne nevyberaným spôsobom.

"Zahraničná politika tohto prezidenta je najnezodpovednejšia v americkej histórii," povedal Huckabee v sobotňajšom rozhovore s konzervatívnym spravodajským serverom Breitbart News Saturday. "Je nesmierne naivné, že dôveruje Iráncom. Týmto konaním vedie Izraelčanov k dverám pece," dodal.

Mike Huckabee si servítku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Huckabee tým odkazoval na vyhladzovacie koncentračné tábory, v ktorých nacisti počas druhej svetovej vojny zabili milióny Židov a ďalších väzňov. "Táto iránska dohoda je tá najidiotskejšia vec. Mali by ju odmietnuť demokrati aj republikáni v Kongrese aj všetci Američania," podotkol Huckabee. Predsedníčka Demokratického národného výboru Debbie Wassermanová-Schultzová v nedeľu vyzvala bývalého guvernéra Arkansasu Huckabeeho, aby sa za svoje vyjadrenie ospravedlnil.

Jeho rétorika "nemá v americkej politike miesto", povedala Wassermanová-Schultzová. "Arogantné porovnanie s holokaustom je neprijateľné. Mike Huckabee sa musí ospravedlniť židovskej komunite a americkému ľudu za toto bezohľadné vyhlásenie," dodala. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil dohodu mocností s Iránom zo 14. júla za hrozbu pre samotnú existenciu Izraela a vyzval amerických zákonodarcov, aby ju odmietli.

Mike Huckabee si servítku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nesúhlas s dohodou vyjadrilo aj mnoho ďalších amerických republikánov. Huckabee usiluje o republikánsku nomináciu pre voľby amerického prezidenta, ktoré sa uskutočnia v novembri 2016. V najnovšom prieskume verejnej mienky televízie CNN z nedele figuroval medzi 16 republikánskymi kandidátmi na siedmom mieste s päťpercentnou podporou.

Viac o téme: RepublikániUSAIránJadrová dohodaMike Huckabee
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu