Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bojovníci skupiny Boko Haram zaútočili na dom veliteľa armády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MAIDIGURI – Bojovníci militantnej skupiny Boko Haram vypaľovali domy v dedine na severovýchode Nigérie. Napísala to v noci nadnes agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov a tamojšie armádne zdroje. Medzi vypálenými budovami má byť tiež rodinné sídlo nového šéfa nigérijskej armády.

Pri útoku na dedinu Buratai v štáte Borno zomreli v utorok podľa jedného z miestnych obyvateľov a zdroja z prostredia armády najmenej dvaja ľudia a ďalších osem sa zranilo. Šéf nigérijských ozbrojených zložiek Tukur Baratai sa v tom čase nenachádzal doma.

Militanti z organizácie Boko Haram bojujú od roku 2009 za vytvorenie prísne islamského štátu na severe Nigérie. V mene toho už členovia skupiny pripravili o život tisíce ľudí a ďalšie stovky, vrátane dievčat a žien, uniesli.

Boko Haram začiatkom roka na severovýchode Nigérie kontrolovalo územie s rozlohou ako Belgicko. Vládnym silám sa však oddiely Boko Haram z niektorých oblastí podarilo vytlačiť, a to aj za podpory jednotiek z Čadu, Nigeru a Kamerunu. Zastavenie povstaleckých aktivít islamistov je jednou z hlavných priorít novozvoleného nigérijského prezidenta Muhammadua Buhariho. 

Viac o téme: NigériaBoko Haram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu