Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najväčší útok v modernej histórii Egypta: Extrémisti z IS zabili viac ako sto ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Povstalci z egyptskej odnože extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) zabili pri včerajšom koordinovanom útoku na armádne a policajné stanovištia viac ako 100 ľudí. O poslednej bilancii jedného z najväčších útokov militantov v modernej histórii Egypta informovala tamojšia armáda.

Medzi viac ako 100 obeťami stredajších útokov sú vojaci, policajti, civilisti a militanti. Egyptská armáda prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia uviedla, že pri rozličných útokoch džihádistov zahynulo 17 jej príslušníkov. K útokom na severe Sinajského polostrova došlo dva dni po zavraždení egyptského generálneho prokurátora Hišáma Barakáta v metropole Káhira. 

K zodpovednosti za krviprelievanie sa prihlásila militantná skupina Sinajská provincia. Na sociálnych sieťach potvrdila, že jej bojovníci zasiahli pri útokoch na severe Sinajského polostrova dovedna 15 armádnych a policajných stanovíšť. V rámci série incidentov sa odpálili aj traja samovražední atentátnici v meste Aríš a jeho bezprostrednej blízkosti.

K paralelným útokom na severe Sinajského polostrova došlo dva dni po atentáte na egyptského generálneho prokurátora v metropole Káhire. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v utorok prisľúbil, že dôjde k zintenzívneniu dva roky trvajúceho ťaženia proti tamojším militantom. Sinajská provincia je najaktívnejšou militantnou skupinou v danom regióne a oficiálne sa hlási k IS, teda k sunnitskej extrémistickej skupine ovládajúcej rozsiahle územia v Iraku a Sýrii.

Vládne sily majú údajne situáciu na Sinaji úplne pod kontrolou 

Situácia na severe Sinajského polostrova, kde v stredu pri ozbrojených zrážkach armády a polície s islamskými militantmi zahynulo najmenej 100 ľudí, je údajne stopercentne pod kontrolou vládnych síl. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie egyptskej armády. 

Viac o téme: EgyptIslamský štátSinajský polostrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu