Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V Tunisku bolo v čase útoku viac ako 600 Slovákov, niektorí sa už predčasne vrátili domov!

Vládny špeciál
Vládny špeciál (Zdroj: SITA, Facebook)

BRATISLAVA - Záujem o predčasný návrat z Tuniska podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Petra Stana prejavilo 160 ľudí. Niektorí z nich pristáli ešte v noci na bratislavskom letisku.

Šlo o dlhodobo plánovaný let, situáciu však využili klienti cestovnej kancelárie Satur. "Boli tam voľné miesta, o predčasný návrat nás požiadalo 20 ľudí," povedala Jana Zedníková z cestovnej kancelárie. Na letisku pristáli nadránom, niečo pred 02.00 h. Cestovka na svojej internetovej stránke uvádza, že dovolenku v Tunisku zabezpečila 84 osobám.

"Vládny špeciál je pripravený vyštartovať okamžite, ako získame povolenie na prelet a pristátie v Tunisku, čo vzhľadom na vysoký počet letov do krajiny aj z nej istý čas trvá," uviedol Stano. Ako ďalej uviedol, ministerstvo vďaka systému dobrovoľnej registrácie vedelo o 160 Slovákoch v Tunisku, napokon z komunikácie s cestovnými kanceláriami zistili, že ich je tam viac ako 600. Podľa najnovších informácií desiatky z nich po včerajšom útoku prerušili svoje dovolenky a rozhodli sa predčasne odletieť späť domov. Viacerí sa pritom nachádzali len päťdesiat metrov od miesta streľby.

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča Slovákom cestujúcim do zahraničia registrovať sa na ich stránke. Vďaka tomu sa ministerstvo so Slovákmi v zahraničí dokáže rýchlejšie spojiť v prípade, ak sa niečo stane, alebo ich včas varovať. Registrácia je dostupná na internetovej adrese https://www.mzv.sk/Register. 

Takmer 40 obetí si vyžiadal piatkový útok na jeden z turistických hotelov na pobreží v blízkosti tuniského mesta Sousse. S odvolaním sa na hovorcu ministerstva vnútra o tom informovala agentúra Reuters. Medzi obeťami je najmenej jeden útočník. Podľa informácií z bezpečnostných zdrojov bol muž vyzbrojený samopalom typu Kalašnikov. Podľa tuniských médií sa streľba odohrala na pláži pred jedným z hotelov. Tuniské médiá incident označili za teroristický útok.

Viac o téme: Teroristický útokTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu