Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Teroristické útoky otriasli svetom: Mapa krajín, kde vám hrozí najväčšie nebezpečenstvo

Krajiny, kde hrozí nebezpečenstvo Zobraziť galériu (2)
Krajiny, kde hrozí nebezpečenstvo (Zdroj: express.co.uk)

BRATISLAVA - Piatkové teroristické útoky otriasli svetom. V čase dovoleniek si už dnes bezpečnosťou pred teroristami nemôže byť istý takmer nikto. Viete však, kde vám hrozí najväčšie teroristické nebezpečenstvo a akému štátu sa vyhnúť? Britský portál Express priniesol mapu štátov, kde vám hrozí najväčšie teroristické nebezpečenstvo.

Podľa britského portálu hrozí riziko teroristického útoku vo viacerých obľúbených dovolenkových krajinách. Prekvapivé zaradenie do vysokorizikových štátov je pri Francúzsku a Španielsku. Iba v piatok totiž vo Francúzsku vyčíňal ďalší džihádista, ktorý vraždil. Podobné je to s Tuniskom, ktoré v piatok zažilo rovno na pláži masaker.

Portál rozdelil krajiny do troch skupín. Štáty s nízkym rizikom sú vyznačené žltou farbou, mierne rizikové krajiny sú oranžové a veľké nebezpečenstvo teroristického útoku hrozí v krajinách označených červenou. Britská vláda varuje svojich obyvateľov aj pred obľúbenými španielskymi destináciami ako Mallorca či Ibiza. Španielsky minister vnútra Jorge Fernandez Diaz dokonca v súvislosti s útokmi vyhlásil, že „sme vojne s barbarizmom proti civilizácii.“

Teroristické útoky otriasli svetom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: express.co.uk)

Krajiny s potenciálnym teroristickým rizikom sú Portugalsko, Chorvátsko a Bulharsko. Väčšie nebezpečenstvo číha v Maroku, Taliansku či Grécku. Gréci si navyše teraz prechádzajú veľmi ťažkým obdobým - zavreli banky a ľudia sa nemôžu vybrať svoje peniaze. Preto dobre zvážte, kam zamierite na dovolenku.

Cameron varuje Britániu

Aj keď Británia nie je vyznačená na mape, britský premiér Cameron varuje. Ten yslovil dnes varovanie, že militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) pôsobiaci v Sýrii a Iraku plánujú konkrétne útoky proti Británii a predstavujú existenčnú hrozbu pre Západ. Informovala o tom agentúra Reuters. "V Iraku a Sýrii sú ľudia, ktorí plánujú vykonať strašné činy v Británii a inde. Pokiaľ bude IS v týchto dvoch krajinách existovať, sme v ohrození," uviedol pre BBC britský premiér.

Odliv turistov z Tuniska

Samostatná kapitola je Tunisko. Po piatkovom masakre z krajiny utekajú turisti. Piatkový teroristický útok v pobrežnom letovisku pri meste Súsa si vyžiadal životy najmenej 39 ľudí. K útoku došlo na pláži pri hotelovom zariadení, kam sa ozbrojený atentátnik dostal podľa očitých svedkov po vode a následne začal strieľať do turistov z útočnej pušky typu Kalašnikov, ktorú ukrýval pod slnečníkom. Útočníkom, ktorý pri zásahu bezpečnostných zložiek prišiel o život, bol 23-ročný študent. Medzi obeťami sú turisti z Británie, Nemecka či Belgicka. Podľa slovenských orgánov medzi obeťami Slováci nie sú.

Viac o téme: TerorizmusDovolenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu