Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Biely dom žiaril dúhovými farbami: Takto si Američania uctili veľkú zmenu

Biely dom sa zahalil do dúhových farieb na počesť rozhodnutia Najvyššieho súdu o legalizácii manželstiev osôb rovnakého pohlavia Zobraziť galériu (3)
Biely dom sa zahalil do dúhových farieb na počesť rozhodnutia Najvyššieho súdu o legalizácii manželstiev osôb rovnakého pohlavia (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Na počesť piatkového rozhodnutia amerického najvyššieho súdu o legalizácii sobášov homosexuálnych párov osvietili v noci nadnes washingtonský Biely dom dúhovými farbami. Súdne rozhodnutie, ktoré ruší zákazy homosexuálnych manželstiev aj vo zvyšných 14 štátoch na juhu a Stredozápade USA, oslavovali páry gejov a lesieb vo Washingtone i v celých Spojených štátoch.

Páry rovnakého pohlavia mali doteraz právo sobášiť sa len v 36 štátoch USA a vo federálnej metropole Washington, približuje agentúra AP. Verdikt však nevstupuje do platnosti okamžite, pretože porazená strana sporu má teraz zhruba tri týždne na to, aby požiadala súd o opätovné prerokovanie celého prípadu. Podľa AP nie je ale vylúčené, že niektoré štáty alebo okresy začnú homosexuálnym párom vydávať sobášne listy už v tomto prechodnom období.

Dnešný verdikt je najvýznamnejšou zmenou v oblasti manželského práva v Spojených štátoch od roku 1967, keď Najvyšší súd USA zrušil platnosť zákonov jednotlivých štátov Únie, ktoré zakazovali rasovo zmiešané manželstvá.

Biely dom sa zahalil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Americký prezident Barack Obama sa v piatok po verdikte vyjadril, že toto súdne nariadenie "urobilo našu Úniu dokonalejšou". Farby dúhy osvetlili severnú stranu Bieleho domu v čase, keď sa Obama vracal z Charlestonu v Južnej Karolíne, kde bol predniesť slávnostný prejav na pohrebe reverenda Clementu Pinckneyho. 

Tento pastor bol jedným z deviatich ľudí, zabitých minulý týždeň pri masakre v charlestonskom kostole Africkej metodistickej episkopálnej cirkvi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu