Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podľa strediska pre ľudské práva má Slovensko v tomto poriadne medzery

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) prijalo so záujmom výsledky piatkového (22.5.) referenda, ktorým sa viac ako 60 percent írskych voličov vyslovilo za legalizáciu homosexuálnych manželstiev. Zároveň upozorňuje na slovenské rezervy v registrovaných partnerstvách.

SNSĽP preto pripomína deklarovanú pripravenosť slovenských štátnych orgánov riešiť praktické problémy párov rovnakého pohlavia v bežnom živote, ku ktorej sa mala prihlásiť vláda po neplatnom februárovom referende o rodine na Slovensku. "Preberanie odporúčanej pošty, prihlasovanie služieb spojených s bývaním, až po dedenie či právo na informácie týkajúce sa druhého z partnerov, toto všetko sú pre spolu žijúce páry rovnakého pohlavia situácie, v ktorých na nich zákon nemyslí rovnako ako na heterosexuálne páry," hovorí výkonný riaditeľ SNSĽP Marian Mesároš.

Výsledky írskeho referenda podľa jeho slov ukázali, že prijatie právnej úpravy pre páry rovnakého pohlavia môže byť aj dôsledkom spoločenského konsenzu. "Chcem vyjadriť presvedčenie, že aj slovenská spoločnosť raz obdobný konsenzus dosiahne a ukáže sa ako tolerantná nielen ku gayom a lesbám, ale aj ku všetkým minoritným skupinám, ktoré v nej žijú," tvrdí Mesároš. SNSĽP bolo založené v roku 1993. Pôsobí ako národná inštitúcia zastrešujúca oblasť ľudských práv aj ako národný antidiskriminačný orgán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu