Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Utečenci z Iraku a Sýrie sa búria: Na gréckom ostrove vypukli protesty, žiadajú lepšie podmienky!

Imigranti protestujú na gréckom ostrove Lesbos Zobraziť galériu (4)
Imigranti protestujú na gréckom ostrove Lesbos (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Stovky blízkovýchodných utečencov vrátane žien a detí sa dnes vzbúrili na gréckom ostrove Lesbos, kde migranti hľadajú záchranu pred násilím panujúcim v Sýrii a Iraku. Demonštranti žiadali lepšie životné podmienky, urýchlené vybavovanie azylovej registrácie a zaistenie osobnej bezpečnosti.

Bezprostrednou príčinou nepokojov bol incident Sýrčanov a Iračanov s afganskými imigrantmi v jednom z utečeneckých táborov. Proti násilnostiam zakročila grécka polícia, ktorá začala bez rozlíšenia všetkých imigrantov biť. Traja ľudia boli podľa gréckych lekárov ošetrení v nemocnici.
 
 
Na protest proti policajnému násiliu niekoľko sto ľudí pochodovalo do mesta Mytilini, ktoré je na ostrove Lesbos hlavným prístavom. Životné podmienky sú podľa sýrskych a irackých demonštrantov neúnosné, v táboroch nie je zavedená elektrina a chýbajú základné hygienické vybavenie. "Nie je to tábor, je to nešťastie," sťažoval sa jeden z nich.
 
 
Do Grécka tento rok dorazilo už vyše 50 000 utečencov, zatiaľ čo v rovnakej dobe vlani ich bolo 6500. Ostrov Lesbos ležiaci neďaleko tureckej pevniny je častou vstupnou bránou, podľa OSN až polovica utečencov cestuje do Grécka práve tadiaľ.
 
Viac o téme: UtečenciLesbosMytilini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu