Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Američania majú dosť hrozby Ruska: Po prvý raz chcú nasadiť ťažké zbrane a tisícky vojakov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

WASHINGTON - Američania majú dosť ruskej hrozby. Preto chcú poslať do východnej Európy ťažkú vojenskú techniku vrátane tankov, obrnených vojakov a až 5 tisíc vojakov. Správu priniesol včera v noci New York Times, ktorému to potvrdili velitelia USA a spojencov.

Keď sa tento návrh schváIi, bude to po prvý raz, čo Američania od konca studenej vojny rozmiestnia ťažké vojenské jednotky v nových členských štátoch NATO vo východnej Európe, ktorá bola bývalou časťou Sovietskeho impéria, píše New York Times. Ruská anexia Krymu vyvolala v spojencoch obavy. Tento krok by bol doteraz najvážnejší, ktorý spojenci a USA urobiia proti Rusku.

Experti to označujú za výrazný zvrat v doterajšej politike Pentagónu. Po veľkom rozšírení NATO v roku 2004 Spojené štáty a ich spojenci v nových členských krajinách trvale nerozmiestnili vojakov ani zbrane, keďže sa usilovali o spoluprácu s Ruskom. Aj keď je výbava, ktorú sa chystajú Američnia poslať do Európy v porovnaní so silou Ruska malá, spojenci tak chcú demonštrovať odhodlanie brániť sa pred prípadnou agresiou.

Množstvo vojenskej techniky, s ktorým počíta navrhovaný plán, je malé v porovnaní so zbraňami, ktoré by mohlo nasadiť Rusko proti krajinám na východnom okraji NATO, alebo zhromaždiť v blízkosti svojich hraníc. Podľa NYT by však plán Pentagónu mohol byť pre Rusko aj pre amerických spojencov v regióne presvedčivým dôkazom o odhodlaní USA brániť Európu.

Rozhodnutie musí ešte schváliť Biely dom a minister obrany. Hovorca Pentagonu oznámil, že so spojencami stále zvažujú, kde umiestnia jednotky. Zatiaľ sa však nerozhodli. Najpravdepodobnejšia lokalita by mohla byť Pobaltie. Tamojší predstavitelia by to uvítali, pretože sa cítia byť najviac ohrození ruskou agresiou. Lotyšský minister obrany by to taktiež uvítal. "Keď sa niečo stane, nemôžeme čakať dni alebo týždne na novú výzbroj. Musím konať ihneď," vyhlásil Raimonds Vejonis. Putin naďalej trvá na svojom stanovisku, že určite sa nechystá napadnúť štát, ktorý patrí do obranného bloku NATO.

Američania majú dosť hrozby
Zobraziť galériu (4)

Viac o téme: RuskoUSAArmada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu