Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Smrtiaci vírus zabíja naďalej: Južná Kórea hlási 14 mŕtvych a vyše 120 nakazených!

Vírus MERS stále zabíja, Južná Kórea hlásil nárast počtu nakazených
Vírus MERS stále zabíja, Južná Kórea hlásil nárast počtu nakazených (Zdroj: SITA)

SOUL – Juhokórejské ministerstvo zdravotníctva oznámilo dnes 14 nových prípadov blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS), čím sa celkový známy počet nakazených v krajine zvýšil na 122. Ide o najväčšiu epidémiu tohto ochorenia mimo Saudskej Arábie, informovala agentúra Reuters.

K novým prípadom patrí tehotná žena, ktorá sa vírusom nakazila na pohotovostnom oddelení nemocnice v Soule, spojenom s viacerými ďalšími potvrdenými prípadmi, uviedlo ministerstvo. Šírenie choroby vyvolalo obavy i zmätok vo verejnosti v Južnej Kórei. Prezidentka Pak Kun-hje odložila návštevu Spojených štátov, zatiaľ čo zdravotnícki predstavitelia sú terčom kritiky pre nedostatočnú transparentnosť a neschopnosť rýchlo zastaviť rozširovanie nákazy.

Spoločná skupina expertov Južnej Kórey a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v stredu odporučila opätovné otvorenie škôl v krajine, pretože nie je pravdepodobné, že v nich dochádza k šíreniu MERS. Školské rady naopak navrhujú, aby ostali zatvorené.

Osem zo 14 nových pacientov vrátane tehotnej ženy bolo spojených s tou istou nemocnicou v Soule, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Pozitívne boli predtým testy na MERS aj u rodičov spomínanej ženy, ktorá je v stabilnom zdravotnom stave.

Prvý potvrdený prípad nákazy človeka ochorením MERS bol zaznamenaný v roku 2012. Vedcom sa doposiaľ nepodarilo vyvinúť úspešnú vakcínu. Spolu s novými prípadmi v Južnej Kórei vzrástol celkový počet prípadov MERS vo svete vzrástol na 1271, najmenej 448 z nakazených ľudí zomrelo, vyplýva to z údajov WHO.

Viac o téme: Južná KóreaMERS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu