Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Príčina zemetrasenia a smrti 18 ľudí: Nahé FOTO turistov na vrchole svätej hory!

Takto turisti čakali po zemetrasení na záchranu vrtuľníkmi. Zobraziť galériu (2)
Takto turisti čakali po zemetrasení na záchranu vrtuľníkmi. (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - Malajzijská polícia zatkla štyroch západných turistov, ktorí čelia podozreniu, že sa minulý mesiac fotografovali nahí na najvyššej hore krajiny Kinabalu. Niekoľko dní po tomto incidente postihlo oblasť zemetrasenie a zabilo 18 ľudí. Podpredseda vlády štátu Sabah, kde sa horský velikán nachádza, označil fotografujúcich sa cudzincov za vinníkov tragédie, pretože svojím správaním podľa neho "prejavili neúctu voči svätému vrchu".

Počet obetí zemetrasenia vzrástol na 18 po tom, čo dnes potvrdili smrť posledných dvoch ľudí, ktorí boli po piatkových otrasoch pôdy nezvestní. Ide o učiteľa a žiaka zo Singapuru, ktorí patrili ku školskej výprave na Kinabalu. Singapurskí školáci tvoria najväčšiu časť obetí. Vzhľadom na nález a identifikáciu posledných dvoch nezvestných ukončili pátracie a záchranné operácie v oblasti hory.

Medzi štvoricou zadržaných sú podľa agentúry AP súrodenci (brat a sestra) z Kanady, Holanďan a Britka. Prví traja sa sami prihlásili v utorok večer na policajnej stanici v Sabahu. Britskú občianku v utorok zatkli na letisku v provincii Sabah, keď chcela odletieť do malajzijskej metropoly Kuala Lumpur.

Príčina zemetrasenia a smrti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Emil Kaminski)

Polícia dostala súdny príkaz, aby uvedených štyroch cudzincov zadržali na štyri dni. Vyšetrujú ich pre podozrenie z nemravného správania. Celkovo bolo v skupine, ktorá sa na vrchu vyzliekla, desať cudzincov. Prečo nezadržali aj zvyšných šesť ľudí, nie je známe. Vicepremiér štátu Sabah Joseph Pairin Kitingan vyhlásil, že pre "zmierenie ducha hory" bude vykonaný špeciálny rituál.

Zemetrasenie o sile 6,0 stupňa spôsobilo na hore Kinabalu, ktorá meria 4095 metrov, mohutné zosuvy pôdy a pády balvanov. Zo svahu sa po otrasoch samo alebo s pomocou sprievodcov a záchranárov dostalo do bezpečia vyše 130 ľudí, ktorí tam zostali kvôli nepriechodnosti zostupovej trasy viac ako deň uväznení.

Lascívne fotografie sú súčasťou VIDEA

Viac o téme: Zemetrasenie Kinabalu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu