Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Babiš je v Česku populárny: Podľa prieskumu by vyhral parlamentné voľby!

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA)

PRAHA - Hnutie ANO je stále na špičke volebného pelotónu, jeho podpora však klesá, podpora ČSSD zostáva bez zmeny. Vyplýva to z májového volebného modelu, ktorý pripravila spoločnosť TNS Aisa, informovali dnes Novinky.cz.

Babišovho ÁNO by voľby vyhralo s 29 percentami, v Snemovni by malo 73 poslancov. V závese je ČSSD s 20,5 percentami a 52 mandátmi. Kým ale podpora sociálnych demokratov je od mája stabilná, ANO si pohoršilo o 2,5 percenta. Podľa prieskumov si v poslednej dobe polepšili komunisti. TNS Aisa im prisúdila tretiu priečku s 12 percentami, preferencie im vzrástli o dva body.

Hlasy sa preliali medzi súperiacou pravicovou opozíciou. Oproti máju TOP 09 opäť predstihla občianskych demokratov. Strana si prilepšila o jeden a pol bodu na 9,5 percenta a mala by tak 21 poslancov. Modrí naopak jedno percento stratili a sú na ôsmich percentách a 15 mandátoch. Ľudovci si od mája pohoršili o pol bodu, a teraz by ich volilo 6,5 percenta opýtaných. Trieštiaci sa Úsvit má momentálne podporu 2,5 percenta ľudí; preskočili ho mimoparlamentní piráti.

Viac o téme: Andrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu