Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Česká vláda chce obmedziť Zemanove právomoci

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA)

PRAHA – Česká vláda navrhla dnes obmedzenie právomocí prezidenta ČR. Zároveň do návrhu zmeny Ústavy pridala kĺzavý mandát pre poslancov, ktorí sa stali ministrami. Do Snemovne by namiesto seba pustili dočasne náhradníkov.

Návrh zmeny ústavy taktiež výslovne zakotvuje, že vnútornú a zahraničnú politiku určuje vláda. To, že sa na tejto zmene vláda dohodla, potvrdil pre spravodajský server iDNES.cz český premiér Bohuslav Sobotka. S kĺzavým mandátom ako podmienkou prišiel na rokovanie vlády šéf hnutia ANO a minister financií Andrej Babiš. "Mňa tam hlavne zaujíma a je pre mňa dôležitý kĺzavý mandát, pretože to skutočne potrebujem, aby minister mohol pracovať ako minister," povedal pre iDNES.cz Babiš.

Dodal tiež, že zmena ústavy by nemala byť namierená proti súčasnému prezidentovi. "Z médií počujem, že sú rôzne zákony, ktoré sa pripravujú proti Babišovi. Bolo by zlé, aby tento zákon bol proti Zemanovi," dodal pre iDNES.cz Babiš.

Opozičné strany, ktorých hlasy bude vláda na schválenie zmien ústavy potrebovať, pritom návrh považujú za účelový a vláda si ním podľa Občianskej demokratickej strany (ODS) aj TOP 09 vybavuje svoje spory s prezidentom Milošom Zemanom.

Podľa návrhu pripraveného ministrom pre ľudské práva Jiřím Dienstbierom by mal prezident prísť napríklad o svoju výlučnú právomoc vymenovať členov a funkcionárov bankovej rady Českej národnej banky (ČNB). Obe komory parlamentu majú tiež dostať šancu podať na prezidenta ústavnú žalobu za vlastizradu. Na to by bol potrebný súhlas troch pätín všetkých poslancov alebo troch pätín prítomných senátorov. Návrh počíta aj s tým, že by v ústave bolo výslovne povedané, že prezident ministrov vymenúva "na návrh predsedu vlády".

"Myslím, že do ústavy sa nemá takto zasahovať, celé je to robené len preto, ako svoje ústavné právomoci vykonáva Miloš Zeman," povedal iDNES.cz šéf Občianskej demokratickej strany (ODS) Petr Fiala. Kriticky sa k návrhu zmien ústavy, ako ho pripravila vláda, stavajú aj ďalšie opozičné strany - TOP 09, komunisti a Úsvit. A výhrady má aj Zeman. Logicky, pretože návrh, ako ho Dienstbier poslal vláde, by obmedzil práve jeho. Nie je preto vôbec isté, že vláda na zmenu ústavy získa v parlamente potrebnú ústavnú väčšinu. "Sme pripravení na kompromisy a na rokovania s opozíciou," povedal Dienstbier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu