Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovenský súd ani po roku neuzavrel spor o evidencii Babiša v ŠtB

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Odvolací slovenský súd ani po takmer roku od verdiktu súdu nižšej inštancie neuzavrel spor o oprávnenosti evidencie terajšieho českého ministra financií Andreja Babiša ako agenta vo zväzkoch niekdajšej tajnej polície ŠtB v komunistickom Československu. Termín rozhodnutia o odvolaní slovenského Ústavu pamäti národa (ÚPN) voči rozhodnutiu súdu prvej inštancie, u ktorého Babiš so žalobou proti ÚPN uspel, nie je známy.

Jeden z bratislavských okresných súdov vlani v júni rozhodol, že Babiš je vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti evidovaný ako jej agent neoprávnene. Proti tomuto verdiktu sa na krajský súd odvolal ÚPN, ktorý archívne zväzky po ŠtB spravuje.
 
Hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak informoval o vyjadrení predsedu senátu, že v prípade zatiaľ nebol stanovený termín pojednávania. Súd predtým uviedol, že členovia senátu sa v spomínanej veci zoznamujú s rozsiahlym spisovým materiálom, ktorý bol krajskému súdu predložený vlani v septembri.
 
Bratislavské súdy patria k najvyťaženejším na Slovensku. Babiš podal žalobu na ÚPN v roku 2012 a okresný súd vyniesol verdikt po viac ako dvoch rokoch. Miliardár slovenského pôvodu vedomú spoluprácu s ŠtB dlhodobo popiera. Opakovane povedal, že za komunizmu ako pracovník československého podniku zahraničného obchodu Petrimex, prišiel do kontaktu s príslušníkmi ŠtB, ktorí sa podľa neho iba zaujímali o obchodné aktivity Petrimexu.
 
Z archívnych dokumentov podľa ÚPN vyplýva, že Babiš sa v roku 1980 stal dôverníkom ŠtB a že o dva roky neskôr ho k údajnej spolupráci s tajnou políciou čoby agenta s krycím menom Bureš získal nadporučík ŠtB Július Suman. Ten však počas pojednávania na okresnom súde vyhlásil, že táto informácia nie je pravdivá a že Babiš k ŠtB naverbovaný nebol. Práve Šumanovo svedectvo médiá označovali za kľúčové v celom procese.
Viac o téme: Andrej BabišČeskoslovenskoŠtátna bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu