Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kerry varoval pred dobytím doneckého letiska, vyslúžil si za to pochvalu

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho, ktorý varoval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pred snahou dobyť späť donecké letisko, považuje Moskva za veľmi dôležité, uviedol dnes ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin.

"Je to veľmi dôležitá vec, že Kerry urobil toto vyhlásenie a povedal, že USA veria, že je kľúčové dodržiavať dohody uzavreté v Minsku 12. februára... Dúfajme, že Američania vyšlú tento signál Kyjevu aj v rámci súkromných kontaktov," uviedol Čurkin v rozhovore pre televíziu Rossija-24, z ktorého citovala agentúra TASS.

Kerryho varovanie zaznelo v utorok v čiernomorskom letovisku Soči po rokovaniach s ruskými predstaviteľmi - šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Kerry taktiež vyhlásil, že je "absolútne nevyhnutné" zabrániť krokom, ktoré môžu ďalej poškodzovať vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom. Vyzval všetky strany ukrajinského konfliktu, aby zabránili porušovaniu prímeria.

"Podľa nášho názoru sú minské dohody najlepšou cestou a hlavnou cestou k mieru. Tieto dohody by mali byť čo najskôr v plnej miere realizované," povedal Kerry. Dodal, že USA a EÚ až potom zrušia sankcie voči Rusku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu