Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Novinárovi došla trpezlivosť: Zažaloval televíziu, žiada desiatky miliónov

Mohamed Fahmy
Mohamed Fahmy (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Kanadský novinár Mohamed Fahmy, bývalý spolupracovník anglickej mutácie stanice al-Džazíra, ktorý čelí v Egypte súdnemu procesu, zažaloval túto spravodajskú televíziu so sídlom v katarskej Dauhe za nedbanlivosť, požadujúc odškodné viac než 74 miliónov eur. Oznámila to dnes stanica BBC.

Fahmyho, ktorý podal žalobu na kanadskom súde už minulý týždeň, uväznili minulý rok spolu s ďalšími dvoma žurnalistami za údajné rozširovanie falošných správ s cieľom pomáhať teroristickej skupine. Rozsudok nad nimi bol však neskôr zrušený a úrady nariadili opakovanie procesu. Fahmy po tom, ako ho vo februári prepustili na kauciu, obvinil al-Džazíru z "nedbanlivosti".

Trojica novinárov dôrazne odmieta spoluprácu so zakázaným hnutím Moslimské bratstvo po tom, ako v júli 2013 došlo počas vojenského prevratu k zosadeniu jeho lídra, bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Stíhaní novinári tvrdia, že boli uväznení iba preto, že poskytovali správy o daných udalostiach.

"Umlčať troch nevinných, uznávaných novinárov je porušením slobody prejavu," uviedol Fahmy pre agentúru AP. Al-Džazíra však odmieta všetky obvinenia egyptských úradov o tom, že jej arabský kanál a miestna pobočka al-Džazíra Mubašir Misr slúžili ako platforma pre Mursího bratstvo, ktoré bolo podporované Katarom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu