Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Putin sa pokúšal prepísať históriu: Pakt s nacistickým Nemeckom vraj zabezpečil mier!

(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Putin prekrúca históriu. Pakt Molotov-Ribbentrop označil za zmluvu, ktorá slúžila k mieru. Sovietsky zväz ale práve vďaka tajnej klauzule napadol a rozdelil si s Hitlerom Poľsko. Po Poľsku nasledovalo Pobaltie, ktoré Stalin napadol. Kontroverzné vyhlásenia predniesol dnes na stretnutí s nemeckou kancelárkou Merkelovou.

Pakt Molotov-Ribbentrop, v ktorom si cez druhú svetovú vojnu nacistické Nemecko a Stalinov Sovietsky zväz sľúbili vzájomné neútočenie, označil Putin za zmluvu zaisťujúcu bezpečnosť ZSSR. Povedal to na tlačovke po stretnutí s Angelou Merkelovou.

V tajnom dodatku si ale Hitler so Stalinom rozdelili východnú Európu. Vyhlásil tiže, že Sovietsky zväz sa chcel vyhnúť priamemu stretu s Nemeckom. "Súhlasím s názorom, že zmyslom paktu bolo zaistiť bezpečnosť Sovietskemu zväzu," povedal Putin.

Zároveň dodal, že Poľsko po podpise mníchovskej dohody v septembri 1938 "urobilo kroky smerujúce k anexii časti československého územia". Dodal, že o rok neskôr sa "prihodilo, že po podpise paktu Molotov-Ribbentrop sa Poľsko samo stalo obeťou tejto politiky, ktorú sa snažilo presadzovať v Európe".

"Pakt Molotov-Ribbentrop sa dá zle pochopiť, pokiaľ sa nezoberie do úvahy aj jeho tajný dodatok, z tohto uhľa pohľadu to bolo nesprávne a protiprávne," kontrovala mu Merkelová.

Merkelová uznala podiel Červenej armády

Červená armáda zohrala rozhodujúcu úlohu pri oslobodení Nemecka od nacistov, vyhlásila dnes v Moskve nemecká kancelárka Angela Merkelová. Spoločne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom položili vence k Hrobu neznámeho vojaka pri kremeľských hradbách.

"Nemecko je zodpovedné za vyvolanie vojny, je to naša historická zodpovednosť... Neustále budeme na to pamätať, ako aj na to, že Červená armáda zohrala rozhodujúcu úlohu pri oslobodení Nemecka... Pripomeniem, že ruskí, ukrajinskí, bieloruskí a ďalší vojaci Červenej armády oslobodili Berlín a spolu so západnými spojencami oslobodili Nemecko od nacistickej nadvlády," citovala agentúra TASS Merkelovú, ktorá pricestovala do Moskvy v rámci osláv 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

"Prišla som do Moskvy v neľahkej situácii v nemecko-ruských vzťahoch. Ale bolo nevyhnutné si spoločne s ruským prezidentom pri príležitosti 70. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne uctiť pamiatku obetí," uviedla kancelárka. Šéf Kremľa zdôraznil, že súčasné problémy medzi Ruskom a Nemeckom by sa mali čo najskôr urovnať. "Ako viete, urobili sme mnoho pre to, aby sa vzťahy medzi Ruskom a Nemeckom úspešne rozvíjali. A dosiahli sme toho veľa," povedal Putin Merkelovej.

"Je dobré, že sme sa dnes v Moskve stretli, aby sme prediskutovali bilaterálne vzťahy medzi Ruskom a Európskou úniou a, samozrejme, podporu územnej celistvosti Ukrajiny," uviedla nemecká kancelárka. Zdôraznila dôležitosť urovnania existujúcich problémov diplomatickými prostriedkami.

Putin zároveň vyzval Kyjev, aby ukončil ekonomickú blokádu Donbasu. Podľa neho je potrebný priamy dialóg medzi znepriatelenými stranami na Ukrajine. Konštatoval, že po podpise dohôd v Minsku z 12. februára sa situácia na Ukrajine upokojila, hoci existujú problémy. Podľa Merkelovej "je porušovanie prímeria badať na oboch stranách". Dodala, že voľby v Donbase by mali viesť k tomu, aby Kyjev obnovil kontrolu nad svojou hranicou s Ruskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu