Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zeman na návšteve v Moskve: Od Putina si vyslúžil veľkú chválu!

Vladimir Putin a Miloš Zeman
Vladimir Putin a Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Moskve pochválil českú hlavu štátu Miloša Zemana za jeho priame politické postoje, informovala agentúra TASS. Poznamenala, že v rozpore s pravidlami protokolu Zeman odmietol tlmočníka a viedol rozhovor s Putinom v ruštine.

"Chcem povedať, že je pre nás príjemné konštatovať, že v Európe stále existujú politici, ktorí sú schopní povedať svoj názor priamo, hájiť ho a presadzovať nezávislú politiku," povedal Putin na schôdzke so Zemanom, ktorý navštívil Moskvu pri príležitosti osláv 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

Putin konštatoval, že Moskva nebola iniciátorom ochladenia vzťahov s Európou. Vyjadril nádej, že vďaka takým politikom, akým je Zeman, môžu byť vzťahy obnovené "nielen v predchádzajúcom objeme, ale môžu sa posunúť ďalej". Zeman na schôdzke vyjadril presvedčenie, že sankcie Západu proti Rusku sa čoskoro skončia. "Sankcie sú krátkodobé," konštatoval Zeman. Pripomenul, že sám verejne vystupoval proti uvaleniu sankcií voči Rusku. "Vieme o tom," odpovedal ruský prezident. Putin zároveň vyhlásil, že Rusko je pripravené plne obnoviť vzťahy s Európou, obzvlášť s Českou republikou.

"Bohužiaľ, obchod trocha poklesol v súvislosti s dobre známymi udalosťami, recipročnými obmedzeniami v ekonomike. Všetci utrpeli straty, nie je na tom nič dobrého," konštatoval ruský prezident. Zeman vyjadril presvedčenie, že po ochladení vzťahov "príde oteplenie, normálne vzťahy - kultúrne, politické, ekonomické".

Český prezident taktiež uviedol, že do Moskvy neprišiel len na oslavy, ale aj s túžbou rozvíjať ekonomické väzby s Ruskom. "Každý prezident obhajuje záujmy svojej krajiny. Som tu, aby som hájil záujmy Českej republiky. Nechcem byť generálnym tajomníkom OSN a hovoriť o celom svete," citovala Zemana agentúra TASS.

Podľa Českej televízie sa prezidenti následne bez prítomnosti kamier rozprávali o ekonomickej spolupráci s dôrazom na päťmiliardovú českú pohľadávku z výstavby elektrárne na severe Ruska.
"Sústredili sme sa na najväčší prípad vo výške asi päť miliárd, čo je stavba paroplynovej elektrárne Poľarnaja v ruskom Salecharde," konštatoval po rokovaní Zeman s tým, že celková výška ruského dlhu u českých firiem dosahuje 9,1 miliardy korún. Putin vraj pomoc s pohľadávkou prisľúbil.

Šéf Kremľa na schôdzke hovoril aj o ukrajinskej kríze. Podľa Zemana Putin povedal, že je za naplnenie februárových minských dohôd "do posledného písmena" a vyjadril nádej, že dôjde k decentralizácii Ukrajiny tak, aby každý región mal určitú mieru relatívnej samostatnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu