Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pod lavínou v Nepále môžu byť stovky tiel, mnohé z nich sú cudzinci

Nepál postihlo ničivé zemetrasenie
Nepál postihlo ničivé zemetrasenie (Zdroj: SITA)

KÁTHMANDU – Pod lavínou, ktorú spustilo nedávne ničivé zemetrasenie v Nepále, sa môžu naďalej nachádzať telá až troch stoviek obetí. Mnohé z nich pritom patria zahraničným turistom, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyjadrenia miestneho nepálskeho predstaviteľa.

Záchranárom sa v stredu podarilo nájsť šesť tiel nezvestných turistov. Pátranie po obetiach v oblasti turisticky vyhľadávaného údolia Langtang, ležiaceho 60 kilometrov severne od Káthmandu, však komplikovali zlé poveternostné podmienky. Okolo 100 bezvládnych tiel bolo nájdených v tej istej lokalite v sobotu a nedeľu. Podľa dnešných vyjadrení nepálskeho činiteľa by sa však v nánosoch snehu mohlo nachádzať až 300 ďalších obetí vrátane 110 cudzincov.

"V tejto oblasti sú rozptýlené časti tiel, zlomené končatiny a kúsky mäsa," uviedol nepálsky predstaviteľ. Podľa nepálskej vlády pri zemetrasení z 25. apríla s magnitúdou 7,8 prišlo o život najmenej 7759 ľudí a vyše 16.000 ďalších utrpelo zranenia. Údolie Langtang je turisticky vyhľadávanou lokalitou. V rovnomennej dedine majú návštevníci k dispozícii 55 ubytovacích zariadení.
Dedinu Langtang zmietla 25. apríla masívna lavína spustená predchádzajúcim silným zemetrasením. Nie je však známe, koľko ľudí sa tam v tom čase nachádzalo.

Tisícky ľudí sa modlili za obete ničivého zemetrasenia

Tisícky ľudí oblečených v bielom sa dnes modlili v nepálskych chrámoch, kde v rámci hinduistického rituálu ukončili 13 dní trvajúcu pietnu spomienku venovanú obetiam nedávneho ničivého zemetrasenia. Informovala o tom agentúra AP.

Účastníci spomienkového zhromaždenia sa stretli priamo uprostred hromád kamenia, blata, tehál a drevených trámov, ktoré zostali po silnom zemetrasení s magnitúdou 7,8. Pri otrasoch zeme z 25. apríla prišlo v Nepále o život vyše 7750 ľudí. Hlavná pietna spomienka sa konala dnes v ruinách chrámu Kasthamandap, podľa ktorého je pomenovaná aj nepálska metropola Káthmandu.

"Pri zemetrasení sme stratili veľmi veľa ľudí a veľmi veľa budov. Som tu, aby som ukázal podporu týmto rodinám a aby som povedal, že my všetci sme tu pre vás," uviedol pre AP jeden z účastníkov spomienkového aktu.  V historickom centre Káthmandu sa zišlo okolo 500 ľudí, ktorí sa prišli modliť na námestie Durbar, kde prírodná katastrofa zničila značnú časť chrámov.

Vyše 1000 stavebných inžinierov kontrolovalo v Káthmandu stav budov a obyvateľom oznamovali, či sú ich príbytky po zemetrasení naďalej bezpečné. Generálny tajomník nepálskej asociácie stavebných inžinierov pre AP potvrdil, že od zemetrasenia ich požiadalo o pomoc približne 13.000 nepálskych rodín.

Nepálska polícia tvrdí, že zemetrasenie prinútilo opustiť domovy približne tretinu z celkového počtu 700.000 obyvateľov Káthmandu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu