Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Desaťročné dievčatko znásilnili: Po správe o tehotenstve prišla rana istoty od štátu!

Dievčatko je v piatom mesiaci tehotenstva.
Dievčatko je v piatom mesiaci tehotenstva. (Zdroj: YouTube)

BOGOTA – Odmietnutie paraguajských úradov povoliť interrupciu 10-ročnému dievčatku, ktoré údajne znásilnil jej nevlastný otec, vyvolalo celoštátnu debatu o prísnom interrupčnom zákone v krajine.

Paraguajský minister zdravotníctva pred krátkym časom zamietol žiadosť matky dievčaťa o ukončenie tehotenstva napriek varovaniu ľudskoprávnych skupín, že toto rozhodnutie môže ohroziť zdravie dievčatka a "rovná sa týraniu". Dievčatko je v piatom mesiaci tehotenstva. Paraguajské orgány povoľujú interrupciu iba v prípade ohrozenia zdravia ženy, inak je to považované za zločin. Matka dievčaťa je vo väzení, kde čelí obvineniu zo zanedbania starostlivosti o dieťa. 

Minister zdravotníctva Antonio Barrios povedal pre denník ABC, že dievča je v opatere lekárov a psychológov. "Nič nenaznačuje tomu, že zdravie dievčaťa je ohrozené. V žiadnom prípade prerušenie tehotenstva nepodporujeme," povedal. O prípade sa dozvedeli úrady údajne až vtedy, keď bola v 20 týždni tehotenstva, čo zistili lekári v nemocnici. Tam ju matka priviezla, pretože sa sťažovala na bolesti brucha. Interrupcia by vraj bola už v tomto štádiu pre dievča rizikom. Do prípadu sa zapojila aj katolícka cirkev s vyhlásením, že "ľudský život je posvätný a začína sa momentom počatia"

Matka dievčaťa v roku 2014 oznámila, že jej manžel sexuálne obťažuje jej dcéru, úrady však podľa miestnych médií nekonali. V tejto konzervatívnej juhoamerickej krajine údajne denne porodia dve dievčatá vo veku 10 až 14 rokov, mnohé pôrody sú následkom sexuálneho zneužívania príbuzným. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International uviedla, že nútiť tieto mladé dievčatá pokračovať v tehotenstve sa rovná istej forme týrania. Komplikácie počas tehotenstva a pôrod často vedú k úmrtiu týchto dievčat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu