Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Policajtov, ktorí spôsobili smrť mladého černocha obvinili z vraždy: Vydali rozkaz na ich zatknutie

Marilyn Mosbyová
Marilyn Mosbyová (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Šesticu policajtov z amerického Baltimoru, ktorí boli pri zatýkaní miestneho Afroameričana Freddieho Graya, obvinila dnes prokuratúra amerického štátu Maryland v súvislosti s jeho smrťou zo zabitia a vraždy. Informovala o tom dnes agentúra AP s tým, že bol vydaný rozkaz na ich zatknutie.

Dvadsaťpäťročný Freddie Gray zomrel 19. apríla - týždeň po tom, ako pri brutálnom zatýkaní utrpel závažné zranenie krčnej chrbtice. Jeho smrť vyvolala pokojné demonštrácie, ale aj násilné protesty, a to nielen v Baltimore, ale aj v ďalších amerických mestách.

Hlavná prokurátorka štátu Maryland Marilyn Mosbyová dnes označila smrť Freddieho Graya za zabitie a vraždu. Okrem toho konštatovala, že jeho zatknutie bolo protiprávne. Uviedla tiež, že k mladíkovu smrť zavinilo aj upieranie lekárskej starostlivosti zo strany zatýkajúcich policajtov. 

Agentúra AP informovala, že vyšetrovatelia majú záznam Grayovho zatknutia. Mladík kričí od bolesti, keď ho dvaja policajti sáču do policajnej dodávky. Prokurátorka spresnila, že Gray počas prevozu na políciu niekoľkokrát - avšak neúspešne - žiadal o lekárske ošetrenie. Dodala, že počas prevozu Gray nemal zapnutý bezpečnostný pás, ale mal spútané ruky i nohy.

Gray zomrel po týždňovej hospitalizácii: ako uviedli ošetrujúci lekári, mal zlomené krčné stavce a rozdrvenú priedušnicu. Baltimorská polícia už medzičasom priznala, že lekársku starostlivosť Grayovi poskytla neskoro.

Policajti zasahujúci v Grayovom prípade boli postavení mimo služby. Ako spresnila prokurátorka, piati z nich budú čeliť obvineniu zo zabitia a šiesty - vodič dodávky - je obvinený z vraždy druhého stupňa.

Mosbyová zverejnila správu o obvinení šiestich policajtov len niekoľko hodín po tom, ako dostala výsledky interného policajného vyšetrovania a pitevnú správu. 

Mesto Baltimore sa dnes opäť pripravovalo na novú vlnu protestov. Zhromaždení ľudia búrlivo privítali Mosbyovej závery a súčasne vyjadrovali údiv, že prokurátorka o obvinení policajtov rozhodla tak rýchlo. Vyslovili tiež nádej, že Mosbyovej rozhodnutie prispeje k upokojeniu situácie v meste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu