Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Simulácia posledných minút tragického letu airbusu: Snaha rozptýliť pochybnosti?

Trosky lietadla spoločnosti Germanwings
Trosky lietadla spoločnosti Germanwings (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Čo najprecíznejšiu rekonštrukciu letu 4U9525 spoločnosti Germanwings z Barcelony do nemeckého Düsseldorfu, ktorý sa skončil haváriou vo francúzskych Alpách a smrťou všetkých 150 osôb na palube, plánuje v máji letecká spoločnosť Lufthansa, materská spoločnosť vlastníka havarovaného Airbusu A320.

Na dnešnom neverejnom zasadaní výboru nemeckého Spolkového snemu pre dopravu o tom informovali šéf Lufthansy Carsten Spohr a šéf rezortu dopravy v Berlíne Alexander Dobrindt. Informácie priniesli internetové vydania denníka Bild a týždenníka Der Spiegel. Podľa nich by sa pri lete mali presne zopakovať aj kroky, ktoré s cieľom doviesť stroj do pádu podnikol druhý pilot stroja, 27-ročný Andreas Lubitz, teda nasmerovanie lietadla ku klesaniu a stupňovanie jeho rýchlosti.

Rekonštrukcia posledných minút letu by mala definitívne potvrdiť poznatky, ktoré vyšetrovatelia zistili z detailnej analýzy záznamov oboch čiernych skriniek airbusu. Práve ona podľa slov spolkového ministra dopravy zosilnila podozrenia, že druhý pilot stroja konal s plným vedomím a zámerne s cieľom spôsobiť haváriu lietadla.

Predseda výboru Martin Burkert informoval, že počas 90-minútového rokovania grémia sa hovorilo aj o odškodnení, žiadne podrobnosti však nezverejnil. Právni zástupcovia pozostalých sa už pripravujú na rokovania s Lufthansou, ktorá by mala pozostalým každej z obetí zaplatiť v priemere sedemmiestnu sumu v eurách.

Na margo prevozu telesných pozostatkov obetí Carsten Spohr uviedol, že sa čaká na vyjadrenie francúzskej strany. Súčasne vyjadril nádej, že už čoskoro bude k dispozícii konkrétnejšia informácia.

Členovia výboru sa bez ohľadu na politickú príslušnosť zhodli na tom, že expertná skupina, ktorá aktuálne rokuje o dôsledkoch, ktoré je potrebné vyvodiť po tomto prípade, by nemala pracovať pod časovým tlakom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu