Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zdrvujúce FOTO stroskotania lode v Stredozemnom mori: Žena skazu prežila, dieťatko žiaľ nie!

Tieto dve fotografie zobrazujú ženu, ktorá prežila, no aj dieťa, ktoré nemalo šancu. Zobraziť galériu (3)
Tieto dve fotografie zobrazujú ženu, ktorá prežila, no aj dieťa, ktoré nemalo šancu. (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Fotografie z miesta potopenia lode s utečencami z Afriky zobrazujú strach, úľavu, aj bolesť zo straty blízkych. Dve snímky však obleteli celý svet práve preto, že vyjadrujú protipóly. Názory na to, čo s migrantmi, ktorí hromadne utekajú do „bezpečia“ Európy, sa líšia, no žiaden politik už nechce vidieť mŕtve deti v náručí bezmocných záchranárov, ani ženy vytiahnuté z vody s nepríčetným pohľadom.

Neďaleko východného pobrežia gréckeho ostrova Rhodos stroskotala včera loď prevážajúca utečencov, ktorá vyplávala z Turecka. Ako oznámila grécka pobrežná stráž, pri nešťastí sa utopili najmenej traja ľudia. Asi 90 ich bolo zachránených, 30 z nich skončilo v nemocnici. Podľa niektorých správ sa na lodi nachádzalo až 200 utečencov, počet obetí by sa tak mohol ešte zvýšiť.

Zdrvujúce FOTO stroskotania lode
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Drevené plavidlo údajne narazilo na skaly a rozlomilo sa. Nájdenými obeťami sú muž, žena a dieťa. V oblasti aj naďalej pátrajú potápači a vrtuľníky po ďalších možných preživších či obetiach nešťastia. Národnosť utečencov nebola zverejnená.

Zdrvujúce FOTO stroskotania lode
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Keď plavidlo narazilo na skaly neďaleko pláže Zephyros, ľudia na palube vraj nečakali na možnú pomoc, ale začali skákať do vody. Grécka televízia priniesla zábery kusov rozlomené lodi plaviacich na hladine mora, ktorých sa drží utečenci a snaží sa doplávať k brehu. Stovky miestnych obyvateľov a turistov všetko sledovali z brehu a boli v šoku.

K nešťastiu došlo necelé dva dni po tom, čo zrejme niekoľko sto ľudí zahynulo pri stroskotaní inej lode s utečencami 210 kilometrov od talianskeho ostrova Lampedusa a približne tridsať kilometrov od líbyjských brehov. Tragédia, ktorá by mohla mať až 900 obetí, je považovaná za jedno z najväčších nešťastí tohto druhu v oblasti Stredomoria.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu