Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pamiatky doplatili na nový zákon: V Charkove strhli sochy boľševikov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: http://wallpaperswide.com)

CHARKOV - Maskovaní aktivisti v ukrajinskom meste Charkov strhli tri sochy venované pamiatke komunistických lídrov niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Stalo sa tak iba dva dni po prijatí zákona o zákaze komunistických symbolov.

Zosadenie sôch v druhom najväčšom meste Ukrajiny zachytáva v piatok zverejnené video protiruskou skupinou. Za obeť im postupne padli monumenty lídrov boľševickej revolúcie v cárskom Rusku - Serga Ordžonikidzeho, Nikolaja Rudneva a Jakova Sverdlova. V Charkove pritom ešte v septembri strhli veľkú sochu zakladateľa Sovietskeho zväzu Vladimira Iljiča Lenina, píše spravodajský portál France24.

Zákony schválené vo štvrtok ukrajinským parlamentom zakazujú používanie symbolov sovietskeho komunistického režimu a uznávajú úlohu partizánov vzdorujúcich počas vojny Červenej armáde ako bojovníkov za slobodu. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok novoprijaté zákony na Ukrajine odsúdilo. Moskva tiež tvrdí, že uznanie zásluh partizánov ako bojovníkov za slobodu je vzdaním pocty "kolaborantom s nacistami".

Pamiatky doplatili na nový
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu