Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Gréci sa bijú o zlatú baňu, vláda chlácholí veriteľov

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Stovky stúpencov a odporcov ťažby zlata v severnom Grécku na polostrove Chalkidiki sa v sobotu pobili napriek snahám oddeliť ich. Polícia uviedla, že do bitky sa zapojilo vyše 2000 stúpencov a asi 850 odporcov bane. Nikoho nezatkla, informovala tlačová agentúra AP.

Ťažba zlata na polostrove Chalkidiki, ktorú vedie kanadská spoločnosť Eldorado Gold, ostro rozdelila obyvateľov. Časť sa obáva poškodenia životného prostredia a poklesu cestovného ruchu. Druhá časť víta vznik takmer 2000 pracovných miest, ktoré baňa poskytuje v čase ekonomickej krízy.

Obe strany tvrdia, že majú vo svojich radoch po sobotňajšej bitke zranených. Polícia žiadne podrobnosti neposkytla. Demonštrácie proti ťažbe na Chalkidiki sa vyskytli aj v minulosti, prvýkrát však došlo k zrážkam medzi jej stúpencami a odporcami.

Grécka vláda dúfa, že sa čoskoro dohodne s veriteľmi

Grécka vláda verí, že rokovania s medzinárodnými veriteľmi sa čoskoro skončia dohodou. "Všetky strany zdôrazňujú, že sa dosiahli výrazné pokroky," povedal hovorca vlády Gabriel Sakellaridis v rozhovore pre nedeľník Eleftheros Tipos tis Kiriakis. "Ešte musíme absolvovať kus cesty. Verím však, že čoskoro dospejeme k dohode." Informovala o tom agentúra DPA.

Vysoko zadlžené Grécko predložilo Európskej únii (EÚ) zoznam návrhov reforiem, aby veritelia uvoľnili zvyšné peniaze z balíka finančnej pomoci pre krajinu. Veritelia však doteraz považovali návrhy reforiem za nedostatočné.

Grécky minister financií Janis Varufakis odcestoval do Washingtonu, kde by mal dnes večer rokovať so šéfkou Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovou. "Stretnutie sa koná v rámci rokovaní, ktoré grécka vláda vedie so všetkými zainteresovanými inštitúciami," uviedol Sakellaridis.

Hovorca vlády tiež odmietol obavy, že budúcotýždňová cesta premiéra Alexisa Tsiprasa do Ruska bude znamenať dištancovanie sa Atén od EÚ. "Proeurópsky postoj Grécka je samozrejmosťou," povedal Sakellaridis pre televíznu stanicu Mega. Stredajšia (8. 4.) Tsiprasova návšteva Moskvy má podporiť bilaterálne vzťahy medzi Ruskom a Gréckom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu