Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Grécka vláda pomoc z Ruska nechce: Svoje problémy si budeme riešiť v rámci EÚ!

Alexis Tsipras sa stretol s Vladimirom Putinom Zobraziť galériu (4)
Alexis Tsipras sa stretol s Vladimirom Putinom (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Grécko nepožiadalo Rusko o finančnú pomoc a svoje problémy chce riešiť v rámci Európskej únie. Pred stretnutím gréckeho premiéra Aléxisa Tsíprasa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom to vyhlásil v stredu nemenovaný predstaviteľ gréckej vlády. Grécko má záujem o hospodársku spoluprácu s Ruskom, na rokovaniach v Moskve však bude Tsípras postupovať v rámci, ktorý krajine vyplýva z jej členstva v EÚ, zdôraznil predstaviteľ.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v utorok varoval Tsíprasa pred spochybňovaním politiky sankcií, ktoré uvalila EÚ na Rusko pre jeho rolu v ukrajinskej kríze. Hovorca Kremľa Dmitrij Peškov minulý týždeň uviedol, že rokovania v Moskve sa dotknú aj sankcií EÚ, pričom postoj Grécka k tejto politike označil za "pomerne chladný". 

"Nepožiadali sme o finančnú pomoc. Náš dlh a finančné otázky chceme riešiť... v rámci eurozóny," povedal grécky predstaviteľ. Ako ďalej uviedol, Grécko vie, čo má robiť v rámci EÚ, každá krajina ale má suverénne právo rozvíjať a zlepšovať svoje bilaterálne vzťahy. 

Alexis Tsipras sa stretol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ruský denník Kommersant v utorok informoval, že Moskva ponúkne Grécku zľavu na dodávky plynu a taktiež výhodnejšie úvery. Denník informácie zverejnil deň pred očakávaným príchodom gréckeho premiéra Aléxisa Tsíprasa do Moskvy. Odvolal sa pritom na ruské vládne zdroje. Ruský minister poľnohospodárstva Nikolaj Fjodorov rovnako v utorok uviedol, že vláda uvažuje o odstránení Grécka, Maďarska a Cypru zo svojho zoznamu krajín, voči ktorým platí zákaz dovozu potravín. Stať by sa tak malo "vo svetle vzťahov" s týmito krajinami, povedal Fjodorov pre agentúru Tass. 

Grécko sa s EÚ a Medzinárodným menový fondom stále nedohodlo na podmienkach uvoľnenia zadržiavanej finančnej pomoci. Splátku v sume 7,2 mld. eur z končiaceho úverového programu Grécko potrebuje na odvrátenie hroziacej platobnej neschopnosti. Ľavicová vláda v Aténach pred Tsíprasovou cestou do Moskvy vyhlásila, že nebude žiadať o finančnú pomoc z Ruska. 

Alexis Tsipras sa stretol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Putin Tsíprasovi naznačil zrušenie embarga na grécke výrobky

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu naznačil zrušenie zákazu dovážať grécke výrobky na ruský trh. Vyjadril sa tak na stretnutí s prítomným gréckym premiérom Aléxisom Tsíprasom, ktorého krajinu tvrdo zasiahol minulý rok zavedený zákaz dovozu vybraných tovarov z krajín EÚ, konkrétne syra a zeleniny z Grécka. Výsledkom bol pokles vzájomného obchodu o 40 percent. Podľa Putina však Tsíprasova návšteva "poskytuje príležitosť na analýzu možného obnovenia obchodu". Putin vo veci Tsíprasovej prítomnosti v Moskve taktiež poukázal na "spoločné duchovné korene oboch krajín", a to najmä pred nadchádzajúcou pravoslávnou Veľkou nocou.

Dovoz potravín z krajín EÚ či USA Moskva zakázala na obdobie jedného roka v auguste 2014 v reakcii na západné sankcie voči Rusku pre jeho úlohu v rámci krízy na Ukrajine. Ruská vláda v utorok informovala, že uvažuje o odstránení Grécka, Maďarska a Cypru zo svojho zoznamu.

Alexis Tsipras sa stretol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu