Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obama sa snaží prehovoriť Američanov: Je to veľké víťazstvo Iránu, hlási Hizballáh!

Barack Obama Zobraziť galériu (3)
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama ubezpečil Američanov, že nová rámcová jadrová dohoda s Iránom ja "dobrá dohoda". Agentúra Reuters poznamenala, že sa usiluje získať verejnú podporu pre dohodu, s ktorou mnohí poslanci Kongresu nesúhlasia.

V piatok Obama telefonoval s čelnými kongresmanmi vyzývajúc ich, aby dohodu dosiahnutú po intenzívnom diplomatickom rokovaní podporili. Podľa prezidenta dohoda zabezpečí, že dlhoročný nepriateľ Washingtonu si nebude môcť zostrojiť jadrovú zbraň.

"Je to dobrá dohoda, dohoda, ktorá spĺňa naše základné ciele, vrátane prísnych obmedzení iránskeho programu a likviduje všetky možnosti, ktorými by Irán mohol vyvinúť jadrovú zbraň," uviedol Obama v pravidelnom rozhlasovom a internetovom príhovore k národu, ktorý má pravidelne a vysiela sa vždy v sobotu. "Táto dohoda zakazuje Iránu plutónium potrebné na zostrojenie bomby. Likviduje to možnosť Iránu zostrojiť si bombu použitím obohateného uránu," citovala Obamu agentúra Reuters.

Obama sa snaží prehovoriť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Biely dom dúfa, že verejná podpora jeho snahám pomôže presvedčiť skeptických poslancov. Amerického prezidenta a jeho vládu čaká ťažká úloha v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch. Obama v piatok telefonoval s republikánskym predsedom Snemovne reprezentantov Johnom Boehnerom i vodkyňou demokratickej menšiny v Snemovni Nancy Pelosiovou, s vodcom republikánskej väčšiny v Senáte Mitchom McConnellom i vodcom demokratickej senátnej menšiny Harrym Reidom, uviedol Biely dom.

Prezident v príhovore poznamenal, že dohoda zaviaže Irán k dlhoročnej transparentnosti jadrového programu. "Je to dlhodobá dohoda, s prísnymi obmedzeniami pre iránsky program na vyše desať rokov a bezprecedentnými opatreniami pre transparentnosť, ktoré budú platiť pre 20 alebo viac rokov," povedal.

Konečnú dohodu chcú vyjednávači uzavrieť do konca júna. Obama sa vyjadril, že "úspech nie je zaručený". "Ale dnes máme historickú príležitosť zabrániť šíreniu jadrových zbraní v Iráne, a to pokojnou cestou, pri čom nás pevne podporuje medzinárodné spoločenstvo."

Protiiránske hnutie dohodu víta

Proiránske šiitské hnutie Hizballáh rámcovú dohodu o iránskom jadrovom programe, na ktorej sa vo štvrtok vo švajčiarskom Lausanne dohodli vyjednávači Teheránu a šiestich mocností, uvítalo. Hizballáh ho označil za "víťazstvo vôle slobodných ľudí", ale aj za "víťazstvo odmietania závislosti od Západu". Námestník generálneho tajomníka hnutia Hizballáh Naím Kásim tiež uviedol, že dohoda je "skutočne veľkým víťazstvom Iránu a uznaním jeho statusu a roly v regióne a vo svete".

Irán a šesť svetových mocností sa na stretnutí vo švajčiarskom meste Lausanne vo štvrtok dohodli na tom, že Teherán na obdobie najbližších rámcovo desiatich rokov výrazne stlmí svoj civilný jadrový program. Výmenou za to majú byť zrušené sankcie, ktoré poškodzujú a ochromujú iránsku ekonomiku. Komplexná a konečná dohoda o iránskom jadrovom programe je termínovo stanovená do konca júna.

Štáty regiónu, ako aj Západu uzavretú dohodu privítali, jej veľkým kritikom však je Izrael - úhlavný nepriateľ Iránu a Hizballáhu, ktorého politici sa vyjadrili, že prijatý kompromis je vážnym nebezpečenstvom pre celý svet. V súvislosti s dohodou izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok zvolal zasadnutie bezpečnostného kabinetu, po ktorom vyhlásil, že je proti rokovaniam s Iránom a namiesto toho žiada úplné zastavenie iránskeho jadrového programu. Tvrdí totiž, že Irán nie je dôveryhodným partnerom.

Obama sa snaží prehovoriť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Izrael sa bojí

Izraelský premiér varoval, že ponechanie časti jadrových zariadení bez kontroly by mohol Irán zneužiť na zostrojenie jadrovej bomby. Samotný Irán však stále tvrdí, že jeho jadrový program má výlučne mierové využitie. Netanjahu súčasne vyzval svetové veľmoci na rozhodný postoj a zvýšenie tlaku na Irán v záujme dosiahnutia "dobrej dohody", ktorú Izrael stále očakáva.

Upozornil, že akákoľvek konečná dohoda o kontroverznom jadrovom programe Iránu musí zo strany Teheránu zahŕňať aj uznanie práva Izraela na existenciu. Washingtonský Biely dom v noci nadnes vydal vyhlásenie, v ktorom Izrael ubezpečil, že Spojené štáty nepodpíšu žiadnu dohodu o iránskom jadrovom programe, ktorá by ohrozovala židovský štát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu