Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počet moslimov na svete sa takmer vyrovná populácii kresťanov, tvrdia vedci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: onislam.net)

NEW YORK – Islam sa v priebehu nasledujúcich štyroch desaťročí bude rozširovať rýchlejšie než akékoľvek iné veľké náboženstvo, pričom celosvetový počet moslimov sa takmer vyrovná kresťanskej populácii. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy americkej expertnej skupiny Pew Research Center, ktorú citovala agentúra AP.

Kresťania by mali do roku 2050 zostať s počtom 2,92 miliardy najväčšou náboženskou skupinou za predpokladu, že bude pokračovať súčasný demografický trend. Počet moslimov sa do tohto roku zvýši na 2,76 miliardy. Stúpenci každého z oboch náboženstiev tak budú tvoriť zhruba 30 percent globálnej populácie, tvrdia americkí vedci.

Značná časť nárastu islamu a kresťanstva nastane v Afrike. Moslimovia budú zároveň tvoriť desať percent obyvateľstva Európy, pričom v Spojených štátoch počtom prevýšia židov. India si zachová svoju hinduistickú väčšinu, avšak v roku 2050 prekoná Indonéziu ako krajina s najpočetnejšou moslimskou populáciou na svete.

Počet budhistov sa v polovici 21. storočia príliš nezmení. Ateisti, agnostici a ľudia, ktorí sa nestotožňujú so žiadnym vierovyznaním, rozšíria svoje rady vo väčšine Európy a Severnej Ameriky, globálne však ich počet klesne zo 16 na 13 percent. V USA budú ľudia mimo náboženských skupín tvoriť viac než štvrtinu obyvateľstva.

Správa s názvom "Budúcnosť svetových náboženstiev" je založená na štatistikách pôrodnosti a úmrtnosti, imigračných modeloch, miere konverzií, demografických odhadoch a iných informáciách získaných prieskumom verejnej mienky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu