Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Švédi zaznamenali ruské stíhačky a bombardéry: Napätie stúpa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Švédske stíhačky spozorovali v utorok nad Baltským morom štyri ruské lietadlá. Stroje mali vypnuté traspondéry, prístroje vysielajúce signál a umožňujúce ich lokalizovať. Švédsko spresnilo, že išlo o dva ruské bombardéry typu Backfire v sprievode dvoch stíhačiek Flanker. Krajina ďalej uviedla, že miera jej ohrozenia sa nezvýšila, avšak "švédske armádne sily ako vždy.. sledujú zvýšenú aktivitu vo svojom susedstve".

Rusko v posledných rokoch zvýšilo počet preletov vojenských lietadiel v blízkosti hraníc európskych členských štátov NATO. V decembri 2014 preletelo ruské bojové lietadlo nad vzdušným priestorom Dánska a Švédska, pričom malo vypnuté lokalizačné zariadenie, čo spôsobilo, že sa takmer zrazilo s komerčným lietadlom. Krajiny si v súvislosti s incidentom predvolali na svojom území ruských veľvyslancov. Rusko však obvinenie, že by jeho stíhačka ohrozila iné lietadlo, zamietlo. 

Napätie vo vzťahoch Ruska so Západom je výsledkom ukrajinského konfliktu, vzrastajúce vojenské aktivity Ruska nad Baltským morom však situáciu ešte vyhrocujú. Dôkazom rastúceho napätia v regióne je aj vyhlásenie ruského veľvyslanca v Dánsku, ktorý tento týždeň povedal, že ak sa Dánsko pripojí k systému protiraketovej obrany NATO, Moskva by mohla zamerať svoje jadrové rakety na dánske vojnové lode.

Švédi zaznamenali ruské stíhačky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu