Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Litva schválila obnovenie brannej povinnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VILNIUS – Litva v súvislosti s ukrajinskou krízou dočasne opätovne zavádza brannú povinnosť. Návrh Rady obrany štátu schválil dnes parlament vo Vilniuse jasnou väčšinou hlasov, informovala agentúra DPA.

Za sa vyslovilo 112 zo 141 poslancov, traja boli proti a piati sa zdržali hlasovania. V najbližších piatich rokoch by malo podstúpiť deväťmesačný základný výcvik 3000-3500 mladých mužov ročne. Litva zrušila brannú povinnosť v roku 2008. Litovský minister obrany Juozas Olekas uviedol, že obnovenie brannej povinnosti umožní zvýšiť počet vojakov a vybudovať zálohu.

Prezidentka Dalia Grybauskaite hovorila o dôležitom a naliehavo potrebnom rozhodnutí parlamentu. "Na našich hraniciach existujú hrozby a zaistenie národnej bezpečnosti by nemalo byť len našou prioritou, ale aj našou povinnosťou," povedala v litovskom rozhlase. Litva sa v dôsledku postupu Ruska na Ukrajine obáva o vlastnú bezpečnosť. Vilnius patrí v ukrajinskej kríze k najhlasnejším kritikom Moskvy. Táto bývalá sovietska republika okrem toho dôrazne nalieha na silnejšiu prítomnosť NATO v Pobaltsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu