Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Renzi chce na summite EÚ ponúknuť taliansky model pre usporiadanie Donbasu

Matteo Renzi Zobraziť galériu (2)
Matteo Renzi (Zdroj: SITA)

RÍM – Taliansky premiér Matteo Renzi dnes pred poslancami parlamentu svojej krajiny uviedol, že na nadchádzajúcom summite EÚ v Bruseli navrhne ako možnosť usporiadania vzťahov na ukrajinskom Donbase model, aký má v Taliansku oblasť Tridentsko-Horná Adiža/Južné Tirolsko (Trentino-Alto Adige/Südtirol).

Tento región je súčasťou Talianskej republiky, ale v jej rámci má štatút autonómneho územia a jej obyvateľstvo má osobitný štatút národnostnej menšiny. Tento model je podľa Renziho príkladom splnenia dvoch úloh: zachovania územnej celistvosti krajiny i realizácie politických reforiem.

Renzi na zasadaní hornej komory parlamentu potvrdil, že Taliansko naďalej podporuje postoj Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska ohľadom urovnania krízy na východe Ukrajiny, ktorého základom musia zostať mierové dohody z Minska. Pripomenul, že tieto dohody rátajú so zachovaním územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny a s reformami, ktoré v Donbase uskutoční vláda prezidenta Petra Porošenka.

Oblasť Tridentsko-Horná Adiža, známa aj ako Tridentsko-Južné Tirolsko, je autonómny región na severe Talianska. Pozostáva z dvoch rozdielnych oblastí: Tridentska (Trentino), kde sa hovorí prevažne po taliansky, a z väčšinovo nemeckého Južného Tirolska. Región bol súčasťou Rakúsko-Uhorska do až roku 1919, keď bol pripojený k Taliansku.

Renzi chce na summite
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu