Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Grécky premiér pôjde na koberček: Merkelová si ho pozvala do Berlína

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok pozvala gréckeho premiéra Aléxisa Tsíprasa na budúcotýždňovú návštevu Berlína, kde s ním chce hovoriť o ďalšom postupe vo veci podmienok pokračovania medzinárodnej finančnej pomoci Aténam.

Podľa predstaviteľov nemeckej vlády Merkelová telefonovala Tsíprasovi v záujme jeho príchodu na rozhovory naplánované na 23. marca. Predseda gréckej vlády totiž opakovane odmieta pokračovanie v úsporných opatreniach, ktorý boli jednou z hlavných podmienok pomoci. Záležitosť, ktorá dlhodobo spôsobuje napätie medzi oboma krajinami, by podľa jeho v pondelok zverejnených slov mohla byť vyriešená ešte pred tohtotýždnovým summitom v Bruseli alebo priamo na ňom.

Nemecko je pre Grécko stelesnením úsporných opatrení a zníženia životnej úrovne v dôsledku tvrdých reforiem ako podmienke medzinárodnej finančnej pomoci. Výsledkom nespokojnosti a hnevu gréckej verejnosti bolo januárové víťazstvo ľavicových radikálov, ktorí odmietajú ďalšie šetrenie, čo však Nemecko nepripúšťa. Tsípras v tejto veci ešte vo februári dokonca vyhlásil, že bude žiadať od Berlína odškodnenie za nacistickú okupáciu Grécka počas druhej svetovej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu