Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO grécky minister financií chce bankrot: Ako dôkaz ukázal Nemcom vztýčený prostredník!

Yanis Varoufakis
Yanis Varoufakis (Zdroj: Foto: youtube)

BERLÍN - Zostrujúce sa napätie medzi Nemeckom a Gréckom stále pokračuje. Vlnu nevôle tentokrát vyvolalo video, ktoré sa po rokoch opäť objavilo a valcuje internet. Grécky minister financií Yanis Varoufakis mal pre Nemcov drsný odkaz, ukázal im vztýčený prostredník. Názory ministra vo vzťahu k Nemecku pretrvávajú, video ale označil za podvrh, odborníci majú opačný názor.

Varoufákis popiera pravosť medializovaného videozáznamu, na ktorom adresuje Nemecku hanlivé gesto s vystretým prostredníkom. Tvrdí, že zábery pochádzajúce z roku 2013 boli dodatočne upravené. Nahrávka sa v nedeľu večer objavila v programe jednej z nemeckých televízií, kde Varoufákis vystúpil ako hosť v politickej debate. Minister na záberoch nakrútených v Chorvátsku hovorí po anglicky, že Grécko "by malo jednoducho vyhlásiť bankrot... a ukázať Nemecku prostredník".

Nemecko je pre Grécko stelesnením úsporných opatrení a zníženia životnej úrovne v dôsledku tvrdých reforiem ako podmienke medzinárodnej finančnej pomoci. Výsledkom nespokojnosti a hnevu gréckej verejnosti bolo januárové víťazstvo ľavicových radikálov, ktorí odmietajú ďalšie šetrenie, čo však Nemecko nepripúšťa. Grécka vláda sa minulý utorok prostredníctvom svojho veľvyslanca v Berlíne oficiálne posťažovala na nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho za urážku Varoufákisa, ktorého údajne po rokovaní Euroskupiny označil za "šialene naivného". Schäuble to v rozhovore pre agentúru Reuters poprel ako "nezmysel".

Pozrite si video:

Video je podvrh, obhajuje sa

Nemeckému televíznemu moderátorovi Güntherovi Jauchovi neskôr minister povedal, že "video bolo upravené" a takéto gesto nikdy neurobil. Jauchova produkčná spoločnosť sa v pondelok pre agentúru AP vyjadrila, že zábery preveruje, zatiaľ však nenašla žiadny dôkaz toho, že boli upravované.

"Dovoľte mi povedať niečo veľmi jednoduchého. Video je montáž! Niečo také som nikdy neurobil. Je to falošné. To ste určite nevedeli," tvrdil Varufakis moderátorovi a ďalším hosťom.

V Nemecku však gesto, ale aj následné vysvetlenie vyvolali vlnu nevôle. Denník Bild upozornil, že podľa vyjadrenia odborníkov nejde o podvrh. Nemecký denník cituje gréckeho odborníka na film a video Kostasa Nomikos: "Nie je absolútne pochýb o tom, že video je originálne a bolo spracované bez špeciálnych efektov a strihov."

Grécko má pomoc od európskych veriteľov predĺženú o 4 mesiace. Krajina už dostala 240 miliárd eur. Atény musia ďalej pokračovať v úsporných opatreniach. 


Prečítajte si aj

Grécko varuje: Po odchode z eurozóny čaká Európu hrôzostrašný scenár!

Gréci chcú znárodniť nemecký majetok: Máme právo na reparácie za nacistické zločiny!

Gréci sa nechcú vzdať šance na peniaze: Od Nemcov budú žiadať náhradu vojnových škôd


K úspornej politike sa nevrátime, dohodu s Európou chceme do summitu

Grécky premiér Alexis Tsipras vyjadril nádej, že sa do konca týždňa podarí dosiahnuť s európskymi partnermi dohodu o krátkodobom financovaní štátnych dlhov jeho krajiny. Problém by sa podľa jeho slov pre dnešné vydanie novín Ethnos mal vyriešiť "na politickej úrovni do konca týždňa, do summitu Európskej únie alebo ak to bude potrebné počas vrcholnej schôdzky".

Predseda gréckej vlády však zdôraznil, že sa jeho kabinet nevráti k reštriktívnej úspornej politike, a to bez ohľadu na prekážky, na ktoré narazí v úsilí o rokovania.

Už skôr Alexis Tsipras poprel, že by jeho krajine ešte v marci hrozil bankrot. "Niet žiadnych problémov s likviditou," vyhlásil po stretnutí s ministrom financií Janusom Varufakisom, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Ten sa vo vysielaní prvého programu verejnoprávnej nemeckej televízie ARD vyhol priamej odpovedi na otázku, či sa Grécko môže stať do konca mesiaca platbyneschopným. "My v gréckej vláde robíme maximum, aby sme zabezpečili, že všetci veritelia dostanú svoje peniaze naspäť", vyhlásil. Na margo likvidity pripustil "nepodstatné menšie problémy".

O spôsobe, ako chce vláda v Aténach  vyviaznuť z dlhovej pasce, v ktorej sa Grécko už dlhší čas nachádza, neprezradil Varufakis v nedeľňajšom vydaní publicistickej relácie Günther Jauch  prvého verejnoprávneho programu nemeckej televízie nič prelomového. Napriek viacerým kontroverzne vnímaným výrokom na tlačových konferenciách i v rozhovoroch pre rôzne médiá v uplynulých týždňoch sa prezentoval ako Európan, ktorý je za zachovanie jednoty starého kontinentu, za jeho zomknutie v ťažkých časoch, avšak v žiadnom prípade nie za kritiku spolkovej republiky. Varufakis označil za tragédiu, že situácia v Grécku dospela tak ďaleko, že krajine musia pomáhať mnohé krajiny, nielen Nemecko, ale napríklad aj Slovensko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu