Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

FOTO Hromadné demonštrácie proti vláde prezidentky: Do ulíc vyšli státisíce ľudí

Po celej Brazílii Zobraziť galériu (3)
Po celej Brazílii (Zdroj: SITA)

RIO De JANEIRO - Státisíce ľudí sa zišli v nedeľu v desiatkach miest po celej Brazílii, aby protestovali proti vláde prezidentky Dilmy Rousseffovej, informovala agentúra DPA.

Rousseffová, ktorá v januári zložila prísahu v úvode druhého štvorročného funkčného obdobia, je kritizovaná v súvislosti so stagnujúcim hospodárstvom a korupčným škandálom okolo štátom kontrolovaného ropného koncernu Petrobras. Približne 15.000 ľudí demonštrovalo na pláži Copacabana v Riu de Janeiro, pokým v hlavnom meste Brazília 45.000 protestujúcich pochodovalo k parlamentu s brazílskymi zástavami a transparentmi s nápismi ako "Obžalujte Rousseffovú!" či "Korupcia: ešte ako dlho?".

FOTO Hromadné demonštrácie proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V najväčšom brazílskom meste Sao Paulo sa podľa polície zišlo od 580.000 do milióna ľudí, ktorí pochodovali po bulvári Avenida Paulista, dôležitom bankovom centre. Organizátori očakávali len 200.000 ľudí. Desaťtisíce ďalších demonštrovali v mestách ako Belo Horizonte, Goias, Salvador, Recife, Ribeirao Preto či Manaus. Protesty sa konali aj v zahraničí, stovky Brazílčanov sa zhromaždili v New Yorku, Londýne a Sydney.

FOTO Hromadné demonštrácie proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V nedeľu si Brazília pripomínala 30. výročie obnovenia demokracie v krajine po vyše dvoch desaťročiach diktatúry. V posledných týždňoch rastú v Brazílii výzvy na impeachment Rousseffovej, ktorá v októbrovom druhom kole volieb získala 51 percent hlasov. Podľa nedávneho prieskumu inštitútu Datafolha jej podpora vo februári klesla na štvorročné minimum 23 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu